Nieuws

Klimaatneutrale bredeschool Houthaven in gebruik

Bredeschool Houthaven is begin oktober officieel en feestelijk in gebruik genomen na opening door loco burgermeester Erik van der Burg. Deze school is een primeur in Scholenbouwend NL Het is de eerste school die is gebouwd door gebruik te maken van het Kwaliteitskader Huisvesting- basisonderwijs (en voldoet aan Frisse Scholen Klasse A en EPC =0!).

 

In het gebouw zijn twee scholen ondergebracht, Spaarndammerhout en De Wereldschool. Op de derde verdieping huist het 4e Gymnasium tijdelijk. De vierde verdieping is bestemd voor een kinderdagopvang. Daarnaast is er een buitenschoolse opvang en zijn er nog kantoor- en horecaruimtes voorzien.

 

 Marlies Rohmer

Het ontwerp is van Marlies Rohmer. Het gebouw oogt als een robuust en massief blok, met speelse metseldetails en grote ramen. De twee scholen hebben een spiegelsymmetrische plattegrond rondom een centraal trappenhuis (met liften) en grote centrale aula die opgedeeld kan worden in afzonderlijke speellokalen met behulp van gordijnen.

 

Hoewel gelegen midden onderin het gebouw is architecte geslaagd om ook hier daglicht binnen te krijgen. Boven de aula bevindt zich een gymzaal met doorkijkjes en daklichten. De vierde verdieping heeft een patio die als speelruimte voor de kinderdagopvang wordt gebruikt.

 

Opvallend aan het gebouw is verder het enorme terras aan de westgevel dat als een soort theaterpodium voor de nieuwe wijk kan fungeren. In de klaslokalen valt de riante hoogte van de ruimtes op (4,5m op BG en 3,6m op verdiepingen).

 

Bron: www.alduurzaam.nl

Deel dit artikel