Nieuws

Vrijwilligershuis Rode Kruis voorzien van nieuwe stadsruimte

Het nieuwe Vrijwilligershuis van het Rode Kruis in Kopenhagen is nu een uitnodigend onderkomen voor de vrijwilligers. Daarnaast fungeert het vrijwilligershuis nu als nieuwe publieke ruimte voor de stad.

Architectenbureau COBE heeft deze openbare stadsruimte op het hellende dak gesitueerd. Dat dak is nu voorzien van traptreden en zitbanken uit cremewitte Hagemeisterbakstenen. COBE ontwikkelde de projectsortering Platin in het formaat 260 x 50 x 40 mm. Dit in samenspraak met baksteenproducent Hagemeister.


Foto: Helle Steffen

Recherhand hoofdgebouw

Het vrijwilligershuis functioneert als uitbreiding van het hoofdkantoor van het nationale Rode Kruis in Denemarken, een halfhoog gebouw uit de jaren vijftig van de vorige eeuw. Het gebouw werd ooit ontworpen als zetel voor de regionale regering van Kopenhagen en omstreken.

Hellend, getrapt dak

Tegen de oudbouw van dit gebouw plaatste COBE een assymetrische driehoekige uitbreiding met een begaanbaar dak. Het getrapte dak overbrugt het niveauverschil tussen maaiveld en de tweede verdieping van het bestaande kantoor. Het dak heeft twee uitsparingen: de één geeft toegang tot het vrijwilligershuis en het hoofdkantoor, de ander dient als buitenruimte voor gebruikers van het nieuwe gebouw. 


Ruimte voor ontmoeting

De uitbreiding van het gebouw telt 750 m2. De functies in het gebouw liggen onder maaiveldniveau. Het vrijwilligershuis heeft een centraal auditorium, met als plafond een getrapte contramal van de frappante dakopbouw buiten. Achter het auditorium liggen ontmoetingsplekken in de vorm van ruimte nissen, uitgespaard in binnenwanden. COBE situeerde hier ook multifunctionele ruimtes voor het opleiden van vrijwilligers, vergaderingen, conferenties en bijeenkomsten. In de achtergevel van het gebouw zorgen hoog opgaande raampartijen voor daglicht. 

Deel dit artikel