Nieuws

Keurig is iets anders dan leuk

In een gesprek met Jim Walker van Walk21, als voorbereiding op het LopenLoont congres, werd de stad Rotterdam overstelpt met complimenten. De stad is ruim opgezet, heeft een prachtig station met een plein waar voetgangers ruimte hebben, heeft voldoende parkeerplaatsen voor auto’s ónder de grond, er zijn gezellige terrassen, et cetera. De ‘loop-professor’ gaf ook een waarschuwing: “Pas op dat je niet te veel binnen de lijntjes kleurt en zet meer in op wayfinding.”

Te mooi

Rotterdam is bijna té mooi ingericht. “Feitelijk is dit een compliment voor iedereen die hard gewerkt heeft aan de (her)inrichting van Rotterdam”, zegt Walker. Hij weet ook zeker dat iedereen zich aan de eisen heeft gehouden, er staan voldoende bomen per meter, et cetera. Maar de stad lijkt bijna té ingericht: “Het is de uitdaging om ook te werken aan programmering en activering van deze nieuw ingerichte plekken."

Hoe vind je de weg

Walker ziet duidelijke opgaven voor Rotterdam als het gaat om het vinden van de weg. Stel als stad jezelf de vraag hoe mensen de leuke plekken kunnen vinden, ook als je de stad niet kent. “En probeer daarbij als stad ook altijd ruimte te houden voor spontane acties en ‘rariteiten’ die steden vaak zo leuk maken om doorheen te lopen en te verblijven”, vertelt de specialist. Ter illustratie vertelt Walker over Seoul; op locaties waar de autoriteiten nog niet hadden ingegrepen ‘leefde’ de stad, met kunstenaars en muzikanten en terrassen. “Als je alles volgens de boekjes doet, dan wordt ’t keurig. Maar of ’t ook leuk is…”


Street Art in Rotterdam Blaak. © Ossip van Duivenbode
Street art bij Rotterdam Blaak. © Ossip van Duivenbode


Naast dit advies vertelde hij over het zoeken van verbinding met OV-hubs (fulfilling the journey) en andere centrale ontmoetingsplaatsen zoals ziekenhuizen, scholen, shoppingcentra etc. 
Geïnteresseerd om hier meer over te horen? Walker spreekt op 4 juli in Rotterdam tijdens het eerste Nationale Voetgangerscongres LopenLoont. Meer informatie over dit congres vindt u op www.lopenloont.nl.

Deel dit artikel