Nieuws

Waarom data onmisbaar is voor een energieneutrale toekomst

Het gebruik van internet is onmisbaar om alle gebouwen eind 2020 energieneutraal te maken. Dat stelt IT-specialist QNH Consulting in haar nieuwste whitepaper ‘Aan de slag met Internet of Things in de bouw: Energieneutraal de toekomst tegemoet’.

De overheid streeft ernaar dat alle gebouwen eind 2020 energieneutraal zijn. Woningbouwcorporaties en gemeentes willen nieuwe én bestaande woningen zoveel mogelijk energieneutraal of energieleverend maken. Het gebruik van ‘Internet of Things’ (IoT) is daarom van cruciaal belang, aldus QNH Consulting, een bedrijf dat organisaties helpt met het bijsturen van verbeteren van hun bedrijfsvoering door de inzet van slimme IT-oplossingen. “Met de inzet van IoT profiteren niet alleen woningbouwverenigingen en gemeentes, maar ook andere belanghebbenden in de keten zoals bewoners en onderhoudsbedrijven”, stelt het bedrijf.

Sensoren linken aan internet

Met IoT worden sensoren in woningen aan elkaar én aan het internet gelinkt, waardoor het mogelijk is om vanaf elke locatie bijvoorbeeld het energieverbruik, de energieopbrengst, de temperatuur, de vochtigheidsgraad en de staat van het materieel te meten. Verbruik is hierdoor eenvoudiger te monitoren en aan te passen en het onderhoud kan hierdoor slimmer ingepland worden.

 

Ruimtes kunnen bijvoorbeeld los van elkaar worden verwarmd en ook kan vastgesteld worden wanneer hout- of betonrot begint te ontstaan, waardoor er tijdig actie ondernomen kan worden. Dit draagt bij aan het terugdringen van kosten, het vergroten van duurzaamheid en de bewustwording van energieneutraal wonen.

Centraal platform

Sjoerd Hobo, Directeur van QNH Consulting Midden: “Wanneer de woning al direct bij de bouw wordt geoutilleerd met sensoren wordt het realiseren van energieneutraal wonen een stuk eenvoudiger. Er bestaan al veel losse apps, maar een centraal platform waar alle data samenkomt geeft inzicht in de gehele keten. Bewoners kunnen hun gedrag aanpassen, het bouwbedrijf kan op tijd onderhoud plegen en woningcorporaties kunnen onregelmatigheden preventief opsporen. Bovendien kan de gemeente op slimme en efficiënte wijze voldoen aan doelstellingen op het gebied van energieneutraal wonen.”

Whitepaper

Het volledige whitepaper ‘Aan de slag met Internet of Things in de bouw: Energieneutraal de toekomst tegemoet’ is te downloaden via: https://qnh.eu/diensten/internet-things-iot/

Deel dit artikel