BNA Beste Gebouw van het Jaar 2017 van start

vrijdag 27 januari 2017
timer 3 min
Architecten – ook niet BNA-leden – kunnen via Gebouwvanhetjaar.nl hun in 2016 gerealiseerde gebouw inzenden. ‘s Lands belangrijkste jaarlijkse architectuurprijs heeft dit jaar Hans Wijers als juryvoorzitter. Inzenden kan tot 3 maart, 19 mei maken we de jury- en publiekswinnaars bekend.

 

De BNA wil als branchevereniging met Beste Gebouw van het Jaar benadrukken dat goede architectuur meer is dan mooi alleen, voor opdrachtgever, gebruiker en samenleving. Daarom de keuze voor het Beste Gebouw. Ongeacht vorm, omvang, budget of locatie van een gebouw moet de prestatie van betrokkenen excellent en evident zijn: dit is het beste wat de architectuur voor opdrachtgever en samenleving heeft opgeleverd in het afgelopen jaar.

 

Gebruiks- en belevingswaarde

Het draait om excellentie in brede zin: dus naast de architectonische kwaliteit, worden juist ook de gebruiks- en belevingswaarde, de toegevoegde maatschappelijke waarde en de kwaliteit van de samenwerking meegewogen. Het is dus meer dan mooi of goed; en vooral ‘integraal’ goed.

 

Jury

De 12e editie verwelkomt zes deskundige juryleden: Hans Wijers - juryvoorzitter. Werd in 2016 voor het derde jaar op rij door de Volkskrant benoemd tot invloedrijkste Nederlander. Met dank aan zijn bestuurderscapaciteiten die hij inzet bij onder meer Shell, Heineken en het Concertgebouw. Wijers maakte naam als D66-minister en als topman van AkzoNobel. Anne van der Zwaag werkt als curator, schrijver en adviseur in de creatieve industrie en het bedrijfsleven. Van der Zwaag is daarnaast directeur van designbeurs OBJECT Rotterdam en van kunstplatform BIG ART. Harry Abels is ruim 30 jaar actief als architect waarvan 17 jaar als architect-directeur bij IAA Architecten. Ellen van der Wal is in 1998 afgestudeerd aan de Technische Universiteit van Delft en startte haar carrière bij Mecanoo architecten. Ellen is onlangs onder haar eigen naam een nieuw bureau gestart. Edwin Oostmeijer is opgeleid als journalist en ontwikkelt duurzame woningbouwprojecten. Voor ‘Het Bolwerk’ in Utrecht ontving Edwin de Gouden Piramide 2006, de Rijksprijs voor Inspirerend Opdrachtgeverschap. Tim van der Grinten heeft met zijn architectenbureau Moodbuilders een specialisatie in verplaatsbare Tiny-house woonconcepten. Daarnaast ontwerpt hij namens zijn tweede bureau Enversed virtual reality-ervaringen voor onder meer bouwtoepassingen.Architectuurjournalist (Volkskrant) en -publicist Kirsten Hannema is jurysecretaris en tekent in die hoedanigheid voor het juryrapport.

 

Hans Wijers: "Huizen, kantoren, publieke gebouwen, ze dragen allemaal in grote mate bij aan onze kwaliteit van leven en werken. De architectuur van deze gebouwen is daarom voor iedereen belangrijk. Ik kijk uit naar de jureringstour langs de ingezonden gebouwen om zo te ontdekken wat de stand van zaken in de architectuur is.”

 

BNA-directeur Fred Schoorl is enorm benieuwd naar de oogst aan gebouwen uit 2016. “Behalve kwaliteit is de maatschappelijke relevantie van duurzame oplossingen en technologische vernieuwing steeds belangrijker. Met Hans Wijers als voorzitter zal dat zeker aan de orde komen. Van inspirerend tot enerverend voor het vak en de gebruikers.” Inzendingen kunnen naar Gebouw van het Jaar.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
BNA Beste Gebouw van het Jaar 2017 van start

Winnaar 2016. Ondergrondse parkeergarage Katwijk.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Bouwiconen: Jimmy van der Aa trapt af met Peter Zumthor

27 mrt om 07:30 uur

In onze nieuwe rubriek Bouwiconen vragen we een Nederlandse architect naar het werk dat hem of haar veel…

Lees verder »
descriptionArtikel

Symposium over de kansen voor waterrijk bouwen

29 feb om 07:30 uur

Tijdens het symposium Building the Future, op maandag 18 maart in Zwolle, wordt ingegaan op stedenbouwkundige…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kunstmatig versus kunstzinnig

19 feb om 15:30 uur

De afbeelding bij dit webartikel was te mooi om te laten liggen als cover van onze Innovatiecatalogus 2024 (…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kunstmatige intelligentie bedreiging voor architect?

9 feb om 07:30 uur

Als redactie kunnen we niet meer heen om kunstmatige intelligentie (AI), maar hoe zit dat in de bouwwereld?…

Lees verder »
descriptionArtikel

Superslimme energie interface motiveert gebruiker

5 feb om 07:30 uur

Equi is Latijns voor ‘gelijk’. Wie deze productnaam googlet, komt terecht bij een bouwstofzuiger. Als je verder…

Lees verder »
descriptionArtikel

Top-10 innovaties die het gaan maken in 2024

1 feb om 11:30 uur

Als transitiemaker bij Squarewise en innovatiecoach bij TKI Urban Energy is Niels Rood dagelijks met innovaties…

Lees verder »
descriptionArtikel

Innovatiecatalogus: Nieuwe bouwcultuur & bouwen zonder CO2

10 jan om 11:00 uur

In de jaarlijkse Innovatiecatalogus 2024 van Stedebouw & Architectuur kijken we traditioneel naar de…

Lees verder »
descriptionArtikel

3D-geprinte ode aan iconische Amsterdamse grachtenbrug

15 dec 2023

Na een pitch met drie ontwerpers was het kunstenaar Street Art Frankey die een opmerkelijke verbinding ontwierp…

Lees verder »