Nieuws

Iedereen beweegt samen in Vinkhuizen Groningen

Jong, oud, met of zonder beperking: iedereen beweegt samen in de sociale beweegtuin in de wijk Vinkhuizen. In opdracht van de gemeente Groningen maakte eibe het ontwerp voor maatschappelijke organisatie NOVO, in samenspraak met de cliënten van woongemeenschap De Kornalijn.


Meer contact met de wijk

De bewoners van De Kornalijn hebben een verstandelijke of motorische beperking. Zij gaven aan het leuk te vinden meer in contact te komen met de andere wijkbewoners. Uit onderzoek kwam naar voren dit het beste te kunnen realiseren door een sport- en beweegfaciliteit te ontwikkelen. De recent geopende fitnesstuin is een beweeg- en ontmoetingsplek voor alle wijkbewoners; de snel groeiende groep ouderen maar ook kinderen en volwassen en de bewoners van  De Kornalijn .

Samen fit en actief

De voor  NOVO ontworpen beweegtuin heeft vijftien gevarieerde  eibe fit actief toestellen die zich richten op cardio, balans, kracht en lenigheid. Vrijwel alle sporttoestellen zijn door meerdere mensen gelijktijdig te beoefenen of zijn in paren geplaatst, zodat mensen automatisch met elkaar in contact komen. Om het geheel laagdrempelig te houden staat er bij ieder toestel een informatie bordje over hoe je de betreffende oefeningen op dit toestel moet uitvoeren. De beweegtuin is het hele jaar door geopend. De cliënten van NOVO onderhouden de tuin samen met vrijwilligers uit de wijk.

Interactief en digitaal

Vooraan in de tuin bevindt zich de  I-zone. Hier is door  eibe een interactief toestel geplaatst, de I-Zone 8. Het gaat hier om een toestel waarbij zowel kinderen alsook volwassen uitgedaagd worden samen of individueel te sporten, gamen en spelen. Van een partijtje tennis of een snelheidsspel, tot het spelen van memory, iedere leeftijd heeft plezier. Om deze nieuwe sport en spel variant snel duidelijk te maken is er en QR code geplaatst waarbij de gebruiker duidelijke instructies te zien krijgt over hoe je deze I-zone kunt gebruiken.

Gezond leven en eten

Naast het bewegen en ontmoeten van medesportievelingen in de wijk, wordt er ook een buitenkeuken gefaciliteerd in de beweegtuin. Door het organiseren van kookprojecten, in samenwerking met onder andere een diëtist, kunnen bezoekers van de beweegtuin leren hoe ze gezond kunnen koken.Dit artikel komt uit BuitenSpelen

Deel dit artikel