Join the Stage wint VDMA in Eindhoven

dinsdag 26 november 2019
timer 4 min
Voor de ontwikkeling van het VDMA-terrein heeft de gemeente Eindhoven unaniem gekozen voor het plan van Being Development, architecten OMA en DiederenDirrix, landschapsarchitect DELVA Landscape Architecture / Urbanism, duurzaamheidsarchitect FABRICations en ontwerperscollectief NUL ZES.

Het VDMA-terrein in het centrum van Eindhoven zal met Join The Stage transformeren tot een levendige stedelijke hub met woningen, kantoren en openbare ruimte – een podium voor iedereen. Een uniek Brabants Stadsbos vormt het natuurlijke hart van het VDMA terrein. Een groene, stille plek midden in de stad, met een vrij toegankelijke rondloop.

Balans in diversificatie  

Het ontwerp van het plan dat een oppervlakte van circa 75.000 vierkante meter beslaat, geeft invulling aan een duurzaam en inclusief programma voor wonen, werken en inspireren, waarbij het creëren van balans in diversificatie een belangrijk uitgangspunt is. Vijf nieuwe, duurzame gebouwen gaan de dialoog aan met vier bestaande waardevolle gebouwen van de Zusterflat, Luciferfabriek, Garage aan de Vestdijk en de chauffeurswoning aan de Raiffeisenstraat. Zo ontstaat op stedelijk niveau een complementaire mix tussen klein, middelgrote en grote gebouwen. Het plan vormt de perfecte overgang tussen de binnenstad, stationsomgeving en omliggende woonwijken.



Brabants Stadsbos

Het ontwerp voor het VDMA (Van der Meulen-Ansems) terrein in het centrum van Eindhoven omvat een uniek stadsbos dat een derde van het terrein beslaat. Het plan geeft invulling aan een duurzaam en inclusief programma, waarbij het creëren van balans in diversificatie een belangrijk uitgangspunt is.


Het omvangrijke Brabants Stadsbos maakt van VDMA een ecologische hotspot die samen met  de groenstructuren langs de Dommel, een ecologisch netwerk van formaat vormen met relevantie en betekenis voor de regio. Het Brabants Stadsbos is een zorgvuldig aangeplant bos dat op een natuurlijke manier zal uitdijen tot een echt stuk volwassen stadsnatuur met bijzondere ecologische én sociale functies. Een icoon in de stad. Dit inheemse bos van zo’n 3.800 m2 is niet alleen een fijne plek voor insecten, reptielen, vogels en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen.





Het is een plek voor rust, ontmoeting en educatie. Het stimuleert biodiversiteit, brengt natuurbeleving in de stad, vergroot de capaciteit van de waterberging in het gebied, vermindert hittestress, verbetert de luchtkwaliteit en heeft een positief effect op de fysieke en mentale gezondheid van zijn bewoners en bezoekers. Het stadsbos heeft een nat en een droog deel, gebaseerd op de twee karakteristieke bostypes in Brabant: de natte broekbossen en de droge gemengde bossen.

De Loop

De Loop is in eerste plaats een herkenbare en publiek toegankelijke route die alle delen van het plan met elkaar verbindt. De Loop brengt inwoners, bezoekers en gebruikers met elkaar en met de gebouwen, het bos en de sportdaken in verbinding. Hiermee draagt het volop bij aan de levendigheid en dynamiek van het terrein. Niet onbelangrijk, de Loop functioneert ook als een integraal ontworpen keten die ecologie, gezondheid,  hernieuwbare hulpbronnen en reststromen verbindt.

Het nieuwe stadsplein

In het verlengde van The Loop ligt het Entreeplein aan de Vestdijk. Hier wordt de toekomst onderzocht en beleefd. Het plein vormt een verlengde van het onderzoekslaboratorium van VDMA. Het benadert design in de breedste zin van het woord met als doel bevragen, activeren, discussiëren, inspireren en leren.




De Eindhovense laag.

De Eindhovense Laag is een publieke vloer op hoogte. Een interactieve en vooral gezonde laag met onder andere ‘street sports’, een openlucht gym, een klimmuur en een rooftop bioscoop.

Beste Plan

In februari 2018 maakte Gemeente Eindhoven haar ambities voor de herontwikkeling aan de Vestdijk en Raiffeissenstraat bekend. Uit 24 consortia die een visie indienden, presenteerden de drie resterende partijen afgelopen september een uitgewerkt plan. Deze voorstellen werden onder meer beoordeeld op de criteria programma, duurzaamheid en inclusiviteit (20% sociale woningbouw). Uiteindelijk werd bovenstaand plan door de selectiecommissie als beste beoordeeld aanbevolen bij het college van burgemeester en wethouders.

 

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Join the Stage wint VDMA in Eindhoven

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Bouwiconen: Jimmy van der Aa trapt af met Peter Zumthor

27 mrt om 07:30 uur

In onze nieuwe rubriek Bouwiconen vragen we een Nederlandse architect naar het werk dat hem of haar veel…

Lees verder »
descriptionArtikel

Symposium over de kansen voor waterrijk bouwen

29 feb om 07:30 uur

Tijdens het symposium Building the Future, op maandag 18 maart in Zwolle, wordt ingegaan op stedenbouwkundige…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kunstmatig versus kunstzinnig

19 feb om 15:30 uur

De afbeelding bij dit webartikel was te mooi om te laten liggen als cover van onze Innovatiecatalogus 2024 (…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kunstmatige intelligentie bedreiging voor architect?

9 feb om 07:30 uur

Als redactie kunnen we niet meer heen om kunstmatige intelligentie (AI), maar hoe zit dat in de bouwwereld?…

Lees verder »
descriptionArtikel

Superslimme energie interface motiveert gebruiker

5 feb om 07:30 uur

Equi is Latijns voor ‘gelijk’. Wie deze productnaam googlet, komt terecht bij een bouwstofzuiger. Als je verder…

Lees verder »
descriptionArtikel

Top-10 innovaties die het gaan maken in 2024

1 feb om 11:30 uur

Als transitiemaker bij Squarewise en innovatiecoach bij TKI Urban Energy is Niels Rood dagelijks met innovaties…

Lees verder »
descriptionArtikel

Innovatiecatalogus: Nieuwe bouwcultuur & bouwen zonder CO2

10 jan om 11:00 uur

In de jaarlijkse Innovatiecatalogus 2024 van Stedebouw & Architectuur kijken we traditioneel naar de…

Lees verder »
descriptionArtikel

3D-geprinte ode aan iconische Amsterdamse grachtenbrug

15 dec 2023

Na een pitch met drie ontwerpers was het kunstenaar Street Art Frankey die een opmerkelijke verbinding ontwierp…

Lees verder »