Oplevering energiezuinig kantoorgebouw Pushed Slab in Parijs

woensdag 26 november 2014
timer 4 min
ICADE Promotion Tertiaire en MVRDV hebben het energiezuinige Pushed Slab kantoorgebouw in het 13de arrondissement van Parijs opgeleverd. Het zeven verdiepingen tellende gebouw met een oppervlak van 19.000m2 is de eerste realisatie van MVRDV in Parijs en tevens het eerste gebouw van Parijs' eerste eco-wijk. Pushed slab is energiezuinig en produceert per jaar 90 MW energie. Het gebouw is door Banque Populaire Rives de Paris aangekocht. Met de bouw was in juli 2012 begonnen.

Energie-efficiënt en flexibel

Het gebouw is gesitueerd tussen twee totaal verschillende stedelijke condities: het dichte stedelijke weefsel van blokken en straten in het noorden en het losse stedelijk weefsel in het zuiden. Het ontwerp is gebaseerd op het gewenste kantoorprogramma en de eisen van laag energiegebruik. Het project combineert bewezen energie-efficiënte technologieën met individuele kantoorverdiepingen en buitenruimtes, zoals patio’s, balkons en een tuin. Met drie kernen en een centrale lobby biedt het gebouw een hoge flexibiliteit en kan het aan een of meerdere gebruikers worden verhuurd zonder bouwkundige aanpassingen. 
 

Het gebouw ligt op een kavel van ca. 4.150 m2 op een voormalige spooremplacement. Het volume - een blok van 150 meter lang en 21 meter breed - volgt de bouwregulaties opgelegd vanuit de stad Parijs, waar een van de vereisten was het uitzicht vanaf een nabijgelegen plein vrij te houden. Om dit ‘stedelijk raam’ te creëren en de kwaliteit van het gebouw en de wijk te verbeteren, wordt het volume ingedrukt tot het breekt, vervolgens gedraaid en naar het zuiden geschoven. Het “indrukken” creëert een verschuiving van de vloeren waardoor er verschillende terrassen ontstaan, die in directe verbinding staan met de werkvloer en de externe trappen. Op de tweede verdieping biedt het stedelijke raam een groot terras. Zowel de terrassen als de balkons zullen worden voorzien van bomen in grote bloempotten en bieden de werknemers een vriendelijke omgeving waar zij zich kunnen ontspannen.
 

Twee gezichten

Pushed Slab heeft twee gezichten: een rustige kant aan het noorden in dialoog met het stedelijk weefsel van Parijs, en een meer dynamische zijde op het zuiden, haaks op de boulevard. Het gebouw wordt geheel met hout bekleed. De ramen vormen een ritmisch lint over de volledige lengte van de gevels en bieden optimaal daglicht en lichtcontrole van de binnenruimtes. Om rekening te houden met de impact van ontbossing zal gecertificeerd Frans hout worden toegepast.
 

“Pushed Slab is een voorbeeldproject omdat het duurzaamheid met betaalbaarheid en kwaliteit combineert. Een ambitieuze commerciële opdrachtgever, het duurzame toekomstperspectief van de stad Parijs en de vraag om midden in het blok een zichtlijn vrij te houden hebben tot dit gebouw geleid dat de buren respecteert en zijn hart opent voor een collectieve ruimte”. aldus Winy Maas, medeoprichter van MVRDV.”
 

Eerste ecologische wijk

Pushed Slab is het eerste gebouw van de eerste ecologische wijk van Parijs. 264 zonnecellen op het dak genereren 90/MW per jaar, regenwater wordt opgevangen en gebruikt en 22 thermische zonnecollectoren gaan 45% van het warmwater leveren. Zonwering wordt geïntegreerd in de zuidgevel. Het gebouw wordt van buitenaf geïsoleerd om thermische bruggen te voorkomen. De optelling van deze bewezen betrouwbare toepassingen resulteert in een hoogefficiënt gebouw met een energieverbruik van slechts 46kWh per m2 per jaar waarmee het Franse energielabel BBC Effinergie wordt behaald en het gebouw voldoet aan het klimaatplan van Parijs.
 

MVRDV heeft het gebouw met behulp van co-architect North by Northwest gerealiseerd, verder betrokken waren ingenieurs- en adviesbureaus Arcoba (Saint Denis), Vanguard, Terrell, Alto en aannemersbedrijf Eiffage Construction. Banque Populaire heeft de interieurbouw door Métope Architectes laten uitvoeren.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Oplevering energiezuinig kantoorgebouw Pushed Slab in Parijs

Pushed Slab ecokantoor in het 13de arrondissement van Parijs. Beeld door Philippe Ruault

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Nieuwe kansen voor innovatieve woonvormen

15 apr om 07:30 uur

Wie actief is op het gebied van wooncoöperaties, CPO’s en andere collaboratieve…

Lees verder »
descriptionArtikel

Pleidooi voor typologisch experiment

5 mrt om 07:30 uur

In 2006 ging LEVS architecten op zoek naar een nieuw onderkomen. Het bureau vond een mooie locatie op het…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken

1 mrt om 10:00 uur

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe rekentool om CO₂-uitstoot terug te dringen

20 feb om 11:30 uur

Een groot deel van de CO₂-uitstoot in de bouw wordt toegeschreven aan het bouwen van nieuwe gebouwen. De…

Lees verder »
descriptionArtikel

Bouwen binnen CO2-budget: zo doe je dat

6 feb om 07:30 uur

De huidige manier van ontwerpen en bouwen zorgt voor een grote CO2-uitstoot en een forse bijdrage aan de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Superslimme energie interface motiveert gebruiker

5 feb om 07:30 uur

Equi is Latijns voor ‘gelijk’. Wie deze productnaam googlet, komt terecht bij een bouwstofzuiger. Als je verder…

Lees verder »
descriptionArtikel

Top-10 innovaties die het gaan maken in 2024

1 feb om 11:30 uur

Als transitiemaker bij Squarewise en innovatiecoach bij TKI Urban Energy is Niels Rood dagelijks met innovaties…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vergroening én verdichting in Wageningen

31 jan om 07:30 uur

Het stedenbouwkundig- en beeldkwaliteitsplan Duivendaal, ontworpen door LEVS architecten en veenenbos en bosch…

Lees verder »