Startschot programma: Kleur uw Gemeente Groen

vrijdag 26 september 2014
timer 3 min
Ed Nijpels, voorzitter van de Borgingscommissie Energieakkoord, heeft 25 september jl. het officiële startschot gegeven voor ‘Kleur uw Gemeente Groen’. Het programma ondersteunt gemeenten en regio’s om de uitrol van energiebesparing in de gebouwde omgeving te versnellen en te verankeren. “De praktijk rond energiebesparing van de laatste jaren is fragmentarisch en ad hoc”, aldus Alex Ouwehand, namens de Natuur en Milieufederaties. “Met deze energieke coalitie zorgen we voor een consistente en constructieve aanpak, gebaseerd op uitgebreide ervaring.”

 

Kleur uw Gemeente Groen sluit aan bij het Energieakkoord en is een initiatief van Bouwend Nederland, Uneto-VNI, Rabobank, de Natuur- en Milieufederaties, Meer Met Minder, Energieke Regio, Bouwgarant en de Duurzame Energie Koepel.

 

Ouwehand “Op het gebied van energiebesparing bloeien her en der mooie bloemen op, maar als we goed kijken, zien we ook een groot aantal spelers met verschillende belangen. Er zijn veel projecten met weinig continuïteit en samenhang. We beginnen vaak weer opnieuw en herhalen fouten. Energiebesparing is juist een zaak van lange adem, en vergt consistent en consequent werken. Samenwerken in de juiste samenhang, binnen een structureel en continu leerproces. Daar geven de initiatiefnemers met Kleur uw Gemeente Groen invulling aan.”

 

Borgen

Doelstelling van het ondersteuningsprogramma is om met gemeenten en regio’s kansrijke aanpakken op het gebied van de verduurzaming van bestaande woningen en andere gebouwen te ontwikkelen. Gericht op woningeigenaren, huurders en woningcorporaties en bedrijfs- en maatschappelijk vastgoed. Ouwehand: “Wij brengen de kennis, expertise en marktkracht van de coalitie in, brengen installateurs, bouwers en het maatschappelijk middenveld aan tafel en bundelen de vraag naar energiebesparing waardoor aanbodconsortia opgezet kunnen worden. Tenslotte kunnen we de uitvoering kwalitatief en organisatorisch borgen.

 

Lokaal aan de slag

Kleur uw Gemeente Groen werkt met teams bestaande uit regiomedewerkers van Bouwend Nederland, Uneto-VNI, Energieke Regio en de Natuur- en Milieufederaties. Deze regioteams benaderen gemeenten voor het programma. Parallel worden geïnteresseerde ondernemers uit de regio geïnformeerd en ondersteund. Eigenaar-bewoners en andere gebouweigenaren die daarop besluiten te investeren in energiebesparing en duurzame energieopwekking worden vervolgens door het regioteam op het spoor gezet van ondernemers met een kwalitatief geborgd aanbod. Een klanttevredenheidsonderzoek maakt standaard deel uit van onze werkwijze."

 

21 miljard omzet

Kleur uw Gemeente Groen ontwikkelt met gemeenten een compleet samenhangend programma, waardoor een gemeente zich niet meer bezig hoeft te houden met verschillende, losse initiatieven en de coördinatie van alle stakeholders afzonderlijk. Maar ook vanuit het bedrijfsleven verwacht Ouwehand veel animo om te participeren. "Er is in Nederland nog heel veel te doen op het gebied van energiebesparing, maar het is wel de kunst om dat goed te organiseren en aan te boren. Het potentieel is er: 3,2 miljoen woningen in Nederland zitten op energielabel C of lager. Je kunt je er natuurlijk helemaal rijk aan rekenen, maar als je stelt dat de gemiddelde investering voor na-isolatie van een woning ongeveer 7.000 euro bedraagt, dan heb je het op het bestand van drie miljoen woningen over een potentiële markt van euro 21 miljard omzet. Daar komt de markt voor bedrijfsgebouwen en maatschappelijk vastgoed nog bij.”

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Startschot programma: Kleur uw Gemeente Groen

De sprekers tijdens de lancering van Kleur uw Gemeente Groen: vlnr Maxime Verhagen (voorzitter Bouwend Nederland), Ed Nijpels (voorzitter Borgingscommissie Energieakkoord), Bas Rüter (directeur Duurzaamheid Rabobank Nederland) en Titia Siertsema (voo

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Waar kan er in Nederland nog worden gebouwd?

16 apr om 07:30 uur

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat publiceerde onlangs sturingskaarten, waaruit blijkt waar in de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Challenge geeft inzicht in vergroeningspotenties

11 apr om 07:30 uur

Hoe groen is jouw stad? Met de Groene Stad Challenge krijgen gemeenten daar een goed inzicht in, zoals blijkt…

Lees verder »
descriptionArtikel

Almere zet verdichting in voor vergroening

10 apr om 07:30 uur

Voor het eerst in de geschiedenis van Almere wordt het stedelijk gebied verdicht. In het hart van de stad zijn…

Lees verder »
descriptionArtikel

De impact van verdichting bij een stationsgebied

8 apr om 07:30 uur

In een nieuwe uitgave van De Zwarte Hond vertelt Daan Zandbelt over de kansen voor…

Lees verder »
descriptionArtikel

Historische singelstructuur Utrecht in ere hersteld

4 apr om 07:30 uur

De stad Utrecht werd eeuwenlang omsingeld door water tot vijftig jaar geleden een gedeelte van de singel werd…

Lees verder »
descriptionArtikel

Blue zones bieden een wenkend perspectief

3 apr om 07:30 uur

Blue zones zijn plekken in de wereld waar mensen relatief lang en gelukkig leven. “Blue zones bestaan overal,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Speciaal magazine over de toekomst van mobiliteit

28 mrt om 07:30 uur

Als we kijken naar de toekomst van mobiliteit, zijn er mensen die denken aan drones voor personenvervoer,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Werksessies natuurinclusief bouwen voor gezonde bewoners

26 mrt om 15:30 uur

Ben je een gebiedsontwikkelaar of projectontwikkelaar en ben je geïnteresseerd in hoe groenvoorzieningen in…

Lees verder »