Nieuws

Geen slagboom dus geen BTW in Hengelo

De gemeente Hengelo gaat de parkeergarage aan de B.P. Hofstedestraat zelf beheren. Het beheer van de garage was in handen van P1. Daardoor verandert er het een en ander. De slagbomen gaan weg en de bezoeker betaalt aan de hand van het kenteken.

De parkeergarage aan de B.P. Hofstedestraat ligt dichtbij het marktplein tussen de bibliotheek, het Star Hotel en het Rabotheater. Nu wordt de garage nog beheerd door P1. Per 28 oktober 2014 wordt de gemeente verantwoordelijk voor de exploitatie en het beheer. De gemeente was al eigenaar. 


Slagbomen weg

De slagbomen gaan weg en er komt een systeem met kentekenregistratie geleverd door TMC. Bezoekers hoeven geen ticket meer te ‘trekken’ als ze de garage inrijden. Voordat ze uitrijden, voeren ze het kenteken in de betaalautomaat in en geeft de automaat aan hoeveel ze moeten betalen. Ze rekenen bij vertrek het aantal geparkeerde minuten af. Het tarief is 1,70 euro per uur.


Geen BTW 

Door de slagbomen weg te halen, hoeft de gemeenten op basis van de  parkeerbelastingverordering  geen BTW af te dragen.  

Het avondparkeren wordt goedkoper. De bezoeker betaalt tussen 18.00 en 05.00 maximaal 3 euro. De betaalmanieren zijn: cash en pin. Zo spoedig mogelijk na de opening kunnen bezoekers ook met belparkeren betalen. Mensen die zonder te betalen wegrijden, krijgen een boete thuisgestuurd. Het gaat om een proef van 2 jaar.


Betere cijfers 

De parkeergarage is al vanaf de opening in 2004 verliesgevend. Exploitant P1 betaalde een vaste huur van twee ton per jaar. Maar de gemeente stond contractueel garant voor negentig procent van het verschil tussen de geraamde en werkelijke opbrengst. Door de forse daling van het aantal bezoekers aan de binnenstad, liep het verlies verder op. P1 kreeg een afkoopsom van 2,5 ton.  Nu de gemeente beheer en exploitatie overneemt, verwacht de gemeente dat de kosten zullen dalen. “In een discussienotitie zijn de voor- en nadelen naast elkaar gezet”, vertelt Peter Boerkamp van de afdeling Stadstoezicht. “Uit de berekening kwam dat we het beter zelf kunnen doen. Te meer omdat we de balie  'gevonden en verloren voorwerpen' integreren in de garage. Er is nu fulltime iemand aanwezig. Dat verhoogt de klantvriendelijkheid. En de combinatie van taken (beheer garage en beheer van de gevonden en verloren voorwerpen) is al een besparing an sich.  

Wat het parkeertarief in 2015 wordt is nog onbekend. De gemeente kan het belastingvoordeel wellicht gebruiken om het tekort te verkleinen maar ook om bijvoorbeeld het tarief te verlagen. Boerkamp zegt hierover dat nog niets bekend is, het college buigt zich binnenkort over dit vraagstuk.


Bijna 100% realtime 

Maar de invoering van realtime parkeren is een verliespost. De gemeente verwacht 10 tot 20% minder inkomsten doordat realtime kan worden afgerekend. Let wel: realtime bekent in dit geval afgerond op 10 cent en op 3 minuten. “Maar de klantvriendelijkheid staat voorop”, betoogt Boerkamp.


Naam gezocht

Parkeergarage Hengelo Centre moet ook een nieuwe naam krijgen. Daarom roept de gemeente Hengeloërs op om een nieuwe naam te bedenken voor de garage.

 

Wilt u meer weten over dit onderwerp lees dan het artikel van Ewald Dijkstra – Ecorys  ‘BTW, weg er mee’ 

 Dit artikel komt uit PARKEER24

Deel dit artikel