Nieuws

Hollands rijtjeshuis als duurzaam Europees voorbeeld in Versailles

De inzending van de TU Delft voor de Solar Decathlon 2014, de Olympische Spelen van de duurzame bouw, is klaar voor de wedstrijd. Het Hollandse energieneutrale rijtjeshuis opened officieel zijn deuren naast de paleistuinen van Versailles. Het rijtjeshuis valt op tussen de negentien nieuwe, moderne woningen van de andere universiteiten.

 

Het studententeam onderscheidt zich met het renovatieconcept Prêt-à-Loger, de tweede huid waaronder een glazen constructie, voor de wedstrijd. De TU Delft laat daarmee zien hoe daadwerkelijk een bijdrage aan de verduurzaming van Europese steden kan worden geleverd. Op zaterdag 12 juli maakt de jury bekend welke woning de wedstrijd heeft gewonnen. 

 

Om steden te verduurzamen, moeten vele partijen stappen zetten om deze energiesprong te maken. Andy van den Dobbelsteen, hoogleraar Klimaatontwerp & Duurzaamheid aan de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft en hoofdbegeleider van het team:

 

“We moeten minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen. Met Prêt-à-Loger laten we zien hoe rijtjeshuizen naar ‘nul op de meter’ kunnen worden getransformeerd, terwijl de leefkwaliteit er voor de bewoner flink op vooruit gaat. Onze oplossing kan worden toegepast op ongeveer 1,4 miljoen rijtjeswoningen in Nederland en naar nog meer woningtypen worden doorgekoppeld. Geweldig dat we ons plan waarmee we bestaande steden grootschalig kunnen verduurzamen nu samen met onze partners kunnen realiseren”.

Jan-Willem van de Groep is programmaregisseur van Energiesprong, het innovatieprogramma dat de Nederlandse bebouwde omgeving aanjaagt naar energieneutraal. “Heel mooi om het concept Prêt-à-Loger op een internationaal podium te laten zien. Hiermee laat Nederland zien dat we met innovaties in staat zijn om juist bestaande huizen in één klap naar energieneutraal te verduurzamen. En bestaande huizen hebben we in Europa heel veel, dus dat is een noodzakelijke sprong naar een duurzame toekomst!”.

 

 

Nieuwe producten

Deze verduurzamingsgolf geeft ook een impuls aan de bouwsector. TBI Holdings wil met onder andere duurzame innovatie het positieve verschil maken. Het renovatieconcept Prêt-à-Loger, sluit naadloos aan bij deze ambitie. De kennis en ervaring van dit project wordt ingezet om de concepten voor energetische woningverbetering te optimaliseren. Ook Univé doet via de studenten kennis op van de ontwikkeling van duurzame woningen. Deze kennis gebruiken zij om een visie te ontwikkelen op het gebied van duurzaam wonen. NL Greenlabel zorgt voor de integrale verduurzaming van de buitenruimte waarmee waarde wordt gecreëerd in de directe leefomgeving rondom de woning. Alle toegepaste producten, materialen en beplanting zijn voorzien van een duurzaamheidspaspoort.

 

 

Tien wedstrijdelementen

 

De Solar Decathlon is een competitie tussen twintig universiteiten uit heel de wereld. De naam decathlon zegt het al: de huizen worden getest en beoordeeld op tien onderdelen. Naast de daadwerkelijke metingen van het stroomverbruik (licht, TV, wasmachine, koken etc.) reikt de jury tussentijds prijzen uit voor de volgende zes onderdelen: communicatie & sociaal bewustzijn, architectuur, duurzaamheid, stedelijk ontwerp, transport & betaalbaarheid, techniek & bouw en energie-efficiëntie. Op zaterdag 12 juli maakt de jury de overall winnaar bekend.

 

Solar Decathlon
De Solar Decathlon is open voor publiek van zaterdag 28 juni t/m 14 juli 2014. De woningen zijn tussen de jurybezoeken en de officiële metingen door te bezichtigen (in de weekends van 10:00 tot 22:00 uur en op werkdagen van 11:30 tot 14:30 uur en van 17:30 tot 19:30 uur). Kijk voor de openingstijden en locatie op de website van de Solar Decathlon 2014.

Deel dit artikel