Nieuws

Herstructurering achtergestelde buurt in Londen

Een ambitieus renovatieproject in het Londense district Hammersmith & Fulham blaast een achtergestelde buurt nieuw leven in. Voor het Edward Woods Estate project in Hammersmith (West-Londen) werd onder meer gebruik gemaakt van decoratieve ROCKPANEL gevelbekleding om de gebouwen en de omgeving op te waarderen. Met de renovatie is een investering van €19 miljoen gemoeid. Het uiteindelijke resultaat van de renovatie is een betere leefomgeving voor de bewoners en grotere sociale samenhang in de gemeenschap.

"Met deze renovatie werd gestreefd naar een kostenefficiënt, kwalitatief, veilig en aantrekkelijk gebouw dat ten goede zou komen aan onze bewoners. Met deze vier doelstellingen in gedachten werden de juiste bouwmaterialen gekozen", verklaart Melbourne Barrett, uitvoerend directeur van huisvesting en regeneratie in de districtsraad van Hammersmith & Fulham.

 

Edward Woods Estate

Dit complex, dat gebouwd is in de jaren zestig van de vorige eeuw, ligt in een voorheen achtergestelde buurt in het district Hammersmith, en omvat 754 appartementen waarvan 528 in drie woontorens met 24 verdiepingen en 226 in vier lagere gebouwen. Edward Woods Estate had te lijden onder dezelfde sociale problemen als vele andere stadswijken in heel Groot-Brittannië. Graffiti en vandalisme waren er schering en inslag. De bestaande gebouwen waren bovendien aan het einde van hun levenscyclus. De zichtbare beton- en metselwerkpanelen waren duidelijk aan vervanging toe. Er waren vochtproblemen en de appartementen waren koud. Voor de bewoners resulteerde dit in buitensporig hoge energierekeningen, mede door de slechte isolatie.

 

Samenwerking resulteert in een aanzienlijk beter gebouw

De districtsraad, die samenwerkte met de projectpartners ECD Architects en Breyer Group, betrok de bewoners vanaf het begin bij het project. Vertegenwoordigers van de bewoners overlegden met de designadviseurs en gebruikten hun kennis van de lokale situatie om de voorstellen af te stemmen op de behoeften van alle mensen die hier wonen. Via een groots opgezet renovatieprogramma heeft het Londense district Hammersmith & Fulham het aftakelingsproces van de wijk een halt toegeroepen en de uitstraling en de energie-efficiëntie van de gebouwen aanzienlijk verbeterd. Het programma wordt beschouwd als een schoolvoorbeeld van in gebouwen geïntegreerde hernieuwbare technologieën.

 

Snelle en doeltreffende installatie

De bestaande mozaïekpanelen op de muren werden aan de buitenzijde met ROCKPANEL Colours en ROCKPANEL Woods platen bekleed om het warmteverlies te verminderen en de woontorens een aantrekkelijke uitstraling te geven. "Om een gebouw van deze afmetingen te bekleden, heb je bouwmaterialen nodig waarmee je snel en efficiënt kunt werken. ROCKPANEL is licht van gewicht en gemakkelijk te zagen en in de juiste vorm te brengen. Op die manier kunnen details snel en eenvoudig worden afgewerkt, zelfs terwijl het gebouw door de bewoners wordt gebruikt", aldus Irfan Dhoia, commercieel directeur bij Breyer Group Ltd.

 

Baanbrekende energie-efficiëntie

De ‘Energy Company Obligation’ (ECO) en andere energiebesparingsprogramma's in het Verenigd Koninkrijk hebben de financiering verstrekt en waren de impuls voor  de renovatie van woontorens, zoals Edward Woods Estate, met als doel de energie-efficiëntie te verhogen. Het potentieel van deze renovaties als instrument om gemeenschappen te laten herleven, voegt een extra dimensie toe om tot een duurzaam erfgoed te komen.

 

Lucy Ivimy, lid van het kabinet voor huisvesting van het Londense district Hammersmith and Fulham, merkt op: “Edward Woods Estate is een opvallend project voor het district. Het illustreert op meesterlijke wijze hoe energiebesparende maatregelen in ons bestaande vastgoedbestand kunnen worden geïntegreerd om zo de leefomgeving van de bewoners te verbeteren. Wij waren onder indruk van de steun en begeleiding die de ROCKWOOL Groep ons tijdens het hele project heeft gegeven."

 

Project informatie

Locatie:                                  West-Londen, Verenigd Koninkrijk

Waarde van de renovatie:       €19 miljoen

Volume:                                  9000 m² ROCKPANEL Colours (Xtreme) /ROCKPANEL Woods

                                    

Gevelconstructie:                    Geventileerde gevel

Producten:                               ROCKPANEL Colours (Xtreme) en ROCKPANEL Woods

ROCKWOOL isolatie               ROCKWOOL HP EnergySaver

                                                ROCKWOOL Flexi

ROCKWOOL BuildDesk

ROCKFON

 

www.rockpanel.nl/referenties/projectbeschrijvingen/london+(gb)+-+edward+woods+estate

 

Deel dit artikel