Nieuws

Ridderkerk krijgt wijk van de toekomst

Op een open groene locatie in Ridderkerk wordt het project ‘Het Zand’ ontworpen waarin de kwaliteiten van de plek worden versterkt. Drie alzijdige bouwblokken geven vorm aan een vloeiende ruimte die park, twee dijken, twee lanen en een Singel met elkaar verbinden, als een klimaatrobuust ‘scharnier’ van de wijk.

De wijkende gevels bieden royaal doorzicht op het omliggende groen en geven ruimte aan de  bestaande boomgroepen. In het ontwerp wordt een sportveld & sporthal opgenomen en geïntegreerd in de stedenbouw- en architectuur.

Spelen en recreëren

De gebogen lijnvoering van het park versterkt het idee van weidsheid. Aan de Vlietlaan krijgen de gebouwen een groene oplopende plint die de naastgelegen dijken weer visueel aan elkaar verbindt. Het water, en de gevraagde waterberging, wordt aanvullend vormgegeven door een grote waterpartij die niet alleen de piekbelasting van regen opvangt, maar ook de beleving van water versterkt met natuurlijk glooiende oevers, plasbermen en rietlandjes. Het eiland in dit water wordt het pronkstuk van de wijk, met natuurlijk spelen en recreëren. Het sportveld tussen de woonblokken wordt als een geheel vormgegeven. De bloemen van de Blauwe Regen en de rode herfstkleuren van de Wilde Wingerd versieren de constructie rond het sportveld en zijn sfeerbepalend op de centraal gelegen ontmoetingsplek.

 

Tussen park en de voordeuren komt een overgangzone van bijna twee meter breed waar nieuwe bewoners kunnen genieten van het autovrije park direct voor de deur. Deze zone ligt aan een royale dubbelhoge overbouwing, die uitdrukking geeft aan het gevoel onderdeel te zijn van de nieuwe leefgemeenschap in ‘Driehoek het Zand’.

 

De architectuur versterkt de groene ruimte, en maakt die zo groot mogelijk door de wijkende vorm van de blokken. Aan de Vlietlaan komen twee gebouwen met aan de laanzijde appartementen en aan de parkzijde eengezinswoningen. In één van de blokken wordt een sporthal opgenomen, die aansluiting zoekt bij de sierlijke lijnen van het park. Materialen sluiten aan bij een natuurlijk palet van de omgeving in aardtinten van metselwerk en hout.

Gasvrije toekomst

De woningen zijn energieneutraal en volledig elektrisch waardoor ze op een gasvrije toekomst zijn voorbereid. Naast energie is ook duurzaamheid als integraal onderwerp meegenomen, zo zijn de gebruikte materialen duurzaam en waar mogelijk circulair. Daarnaast is gezond en comfortabel wonen een belangrijke pijler, dit komt onder andere terug in het vele groen, de optimale hoeveelheid daglicht, woonkeur en het comfortabele en stuurbare binnenklimaat.

Deel dit artikel