Nieuws

DAAD ontwerpt Schaapskooi Balloo

DAAD Architecten heeft in het Drentse Balloo een nieuwe schaapskooi met kapschuur en wolatelier ontworpen. Op de door brand verwoeste locatie op de rand van de Balloër es is het oorspronkelijke erf herontwikkelt tot een openbare, centrale brink met plek voor educatie, informatie en kunst.


 

De herders van de schaapskooi combineren het hoeden van de kudde met een groot aantal nevenactiviteiten op en rond het erf. In de oude situatie stond de kooi midden op het erf. Uitgangspunt voor herbouw was een landschapsvisie voor het hele gebied, met focus op de groene brink als ruimtelijke drager en versterking van de relatie met de omgeving. DAAD ontwierp twee schuurvolumes die door hun hernieuwde positionering een centraal hart  omsluiten, dat de publieke ‘huiskamer’ van de schaapskooi vormt. Vanaf het erf zijn verschillende bijzondere zichtlijnen gecreëerd naar het Balloërveld, de naastgelegen es en het dorp Balloo.

De schaapskooi en bijgebouwen oriënteren zich op de centrale ruimte van het erf. Verschillende overstekken of tussenruimten zijn zowel te betrekken bij het erf als bij binnenruimten voor het weven en verkopen van wol, cursussen of presentaties. De kooi kreeg aan de erfzijde een open gevel, zodat bezoekers de schapen van buitenaf kunnen bekijken. In of aan de gevels van de andere gebouwen worden de producten van het wol-atelier getoond. In een tweede fase complementeert de bouw van een dienstwoning het plan.

 

Patchwork gevel
In constructie en materiaal bouwen de nieuwe schaapskooi en bedrijfsgebouwen voort op lokale traditionele kenmerken. De schaapskooi bestaat uit een constructie van houten gebinten met een rieten kap. In vorm en detail voegen eigentijdse oplossingen een nieuwe laag aan het ontwerp toe. Geïnspireerd op de Drentse boer die zijn stallen bouwde en herstelde met de planken die hij voorhanden had, zijn de gevels ontworpen in een patchwork van zwarte, ‘gepotdekselde’ planken in verschillende richtingen, afgewisseld met horizontale houten lamellen voor licht en ventilatie.

 

DAAD-cahier Innovatief boeren

Ter gelegenheid van de oplevering van de schaapskooi in Balloo en de Natuurderij KeizersRande is het DAAD-Cahier #8 Nieuwe architectuur voor de innovatieve boer verschenen. DAAD doet in deze publicatie verslag van de stand van zaken in de agrarische architectuur en de bijdragen van het bureau aan het innovatieve, maatschappelijk verantwoorde boerenbedrijf.

 

Deel dit artikel