Nieuws

Hoge Weide Utrecht krijgt gezond circulair stadsblok

De gemeente Utrecht heeft gebiedsontwikkelaar AM na een tenderprocedure geselecteerd voor het versterken van de woonfunctie in Hoge Weide. Onder de naam Laurierkwartier ontstaat hier met 97 huurwoningen een nieuw stukje circulaire stad.

Het Laurierkwartier bestaat vooral uit middeldure huurwoningen, schrijft AM op haar website. Het plan richt zich met name op bewoners die willen genieten van de dynamiek van Leidsche Rijn Centrum en tegelijkertijd van een comfortabele woning die gelegen is in een groene woonomgeving. De bouw start naar verwachting in 2020. Het architectonisch ontwerp van de woningen is verzorgd door FARO Architecten. 

Behoefte aan middelduur

Ilse Hartman, projectmanager gemeente Utrecht, legt uit wat de meerwaarde is van een project als het Laurierkwartier: "In het Laurierkwartier komen vooral woningen in het middeldure huursegment. Daar is veel behoefte aan in Utrecht. De opvallende ronde hoek geeft het Laurierkwartier een eigen karakter, maar sluit tegelijkertijd aan bij de buurt. Dit maakt Hoge Heide echt compleet."



Tijmen Hamerslag van AM onderschrijft de opvatting van Hartman: "We zijn erg blij dat we samen met de gemeente, een belegger en omwonenden aan de slag gaan met Laurierkwartier op deze prachtige prominente locatie. Onze ambitie is het ontwikkelen van een duurzame en aangename leefomgeving, die circulair wordt gerealiseerd en aangevuld wordt met een groene binnentuin. Dat laatste is bevorderlijk voor de biodiversiteit in de stad.

Dit is Laurierkwartier

Kenmerken van Laurierkwartier is een stedelijk, gesloten bouwblok, dat bestaat uit verschillende panden. De nadruk ligt op verticale geleding in de gevels. Het hoekpand heeft een markante uitstraling door zowel de architectuur als door de functie van de hoofdentree, met een prominent aanwezige trap richting de binnentuin.




Terras en binnentuin

De appartementen in Laurierkwartier zijn beschikbaar in verschillende groottes, grondgebonden woningen en woningen aan een dek waaronder kan worden geparkeerd. Er komen 50 appartementen en 47 grondgebonden woningen. Alle woningen beschikken over een royaal terras of tuin en grenzen aan de gemeenschappelijke binnentuin. De binnentuin is een ontwerp van Flux Landscape Architecture. De inrichting van de binnentuin zorgt ervoor dat Laurierkwartier, onder andere door waterberging, het beperken van hittestress en het stimuleren van de biodiversiteit, klimaatadaptief is.

Circulair en duurzaam

Het Laurierkwartier is een duurzaam en circulair plan dat onder meer tot uitdrukking komt door een energieprestatiecoëfficiënt (EPC) lager dan 0 en een GPR-score boven de 8. Daarnaast is in het plan veel aandacht besteed aan circulariteit van zowel de woningen als de binnentuin door onder andere het materiaalgebruik en het toepassen van materialen met een lage milieubelasting. Daarnaast kan de woning voortdurend naar woonwens worden aangepast en wordt materiaal hergebruikt. 


De traditionele metselwerkgevel in het Laurierkwartier is volledig circulair door het toepassen van een innovatief stapelsysteem. De bouw van Laurierkwartier wordt uitgevoerd door BAM Wonen. 

 

Deel dit artikel