Energiezuinig Keilaranta 1-gebouw voorzien van VIVIX®-exterieurpanelen

dinsdag 25 november 2014
timer 4 min
De VIVIX®-exterieurpanelen van de Formica Group zijn gebruikt om Keilaranta 1 te bekleden, een nieuw kantoorgebouw in Keilaniemi, Finland. Keilaranta 1 is ontworpen door architectenbureau Arkton Arkkitehdit en is bekroond met LEED® Platinum, het hoogst mogelijke certificatieniveau.

Het LEED-milieucertificatiesysteem is erop gericht milieuvriendelijke constructies te bevorderen, energieverbruik te verminderen, de gebruiksvriendelijkheid van gebouwen te verbeteren en milieubewustzijn en het gebruik van ecologisch duurzame oplossingen te verhogen. Het Keilaranta-project is gebouwd met het oog op duurzaamheid. Zo zal het waterverbruik tot een minimum worden beperkt door het gebruik van elektronisch gestuurde waterkranen. Zodra de bouw is voltooid zal 90 procent van het geproduceerde afval worden gerecycled. Tevens is er veel aandacht besteed aan bouwmaterialen.
 

Ideale oplossing

Architect Matti Karjanoja zegt hierover: "Aangezien Keilaranta aan de Oostzee ligt, moesten we ervoor zorgen dat het bekledingsmateriaal bestand zou zijn tegen de weersomstandigheden in dit gebied. VIVIX-panelen zijn stoot- en slagvast, zijn weerbestendig en zijn standaard voorzien van dubbelzijdige UV-bescherming, waardoor het de ideale oplossing is voor een dergelijke omgeving." VIVIX-panelen hebben strenge testen ondergaan voor zwaar gebruik conform EN438 deel 6&7 als norm en zijn ingedeeld in brandklasse B-s1, d0 (EDF 6 mm) volgens de Europese norm EN13501-1.
 

Als onderdeel van een licht, geventileerd gevelsysteem dragen VIVIX-panelen bij aan het thermische rendement van een gebouw en de bescherming ervan. De panelen kunnen worden geïnstalleerd om op te treden als bescherming tegen het binnendringen van water en helpen de negatieve effecten van vocht op de afwerking van een gebouw en de structurele componenten ervan te voorkomen.

 

"VIVIX-panelen kunnen ook eenvoudig worden gezaagd en bewerkt, zodat het paneelontwerp zeer nauwkeurig kon worden vormgegeven en er tevens bijna geen afval is gegenereerd – iets waar we ons zeer bewust van waren," aldus Matti.
 

Esthetisch én milieuvriendelijk

VIVIX-panelen bieden voorschrijvers ook een scala aan kleuren en patronen die zijn afgestemd op de hedendaagse architectuur en design – van verfijnde neutrale kleuren en opvallende accenten tot door de natuur geïnspireerde abstracte patronen en rijke houtreproducties. Voor Keilaranta waren de architecten op zoek naar opvallende, gedurfde kleuren en kozen ze voor panelen in de kleuren Spectrum Blue en Diamond Black.
 

"We wilden een ontwerp creëren dat niet alleen esthetisch gezien aantrekkelijk zou zijn," vervolgt de architect, "maar dat ook een minimale impact zou hebben op het milieu in combinatie met maximale zichtbaarheid. We waren onder de indruk van de duurzaamheidskwalificaties van de Formica Group en de VIVIX-gevelproducten, dus voor ons was het een natuurlijke keuze."
 

De toewijding van Formica Group aan duurzame principes en praktijken is geïntegreerd in de VIVIX-panelen. VIVIX-panelen worden in Europa geproduceerd conform ISO 9001-normen en hebben een minimale impact op het milieu, zoals bepaald door de levenscyclusanalyse (LCA - Life Cycle Assessment) van de Formica Group. De Formica Group was de eerste laminaatfabrikant wereldwijd die werd bekroond met het Carbon Reduction Label (koolstofreductielabel) van Carbon Trust. Het bedrijf heeft ook onlangs aangekondigd dat het FSC-gecertificeerde laminaat standaard zal worden aangeboden vanuit alle Europese productievestigingen. Zo kunnen fabrikanten en aannemers de FSC Chain of Custody (handelsketencertificatie van de Forestry Stewardship Council) behalen in de productie van artikelen zoals werkbladen, sanitaire cabines en deuren.
 

Formica Group

Het jaar 2014 markeert 100 jaar uitvindingen, innovatie en leiderschap op het gebied van design voor Formica Group, de uitvinder van het laminaat. Formica Group werkt nauw samen met architecten, ontwerpers en voorschrijvers en bevindt zich zo in de ideale positie om innovatieve nieuwe producten en decors aan te bieden die inspelen op de behoeften van de markt en de huidige designtrends aanvullen. 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Energiezuinig Keilaranta 1-gebouw voorzien van VIVIX®-exterieurpanelen

Energiezuinig Keilaranta 1-gebouw voorzien van VIVIX®-exterieurpanelen.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Bouwiconen: Jimmy van der Aa trapt af met Peter Zumthor

27 mrt om 07:30 uur

In onze nieuwe rubriek Bouwiconen vragen we een Nederlandse architect naar het werk dat hem of haar veel…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken

1 mrt om 10:00 uur

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Symposium over de kansen voor waterrijk bouwen

29 feb om 07:30 uur

Tijdens het symposium Building the Future, op maandag 18 maart in Zwolle, wordt ingegaan op stedenbouwkundige…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe rekentool om CO₂-uitstoot terug te dringen

20 feb om 11:30 uur

Een groot deel van de CO₂-uitstoot in de bouw wordt toegeschreven aan het bouwen van nieuwe gebouwen. De…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kunstmatig versus kunstzinnig

19 feb om 15:30 uur

De afbeelding bij dit webartikel was te mooi om te laten liggen als cover van onze Innovatiecatalogus 2024 (…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kunstmatige intelligentie bedreiging voor architect?

9 feb om 07:30 uur

Als redactie kunnen we niet meer heen om kunstmatige intelligentie (AI), maar hoe zit dat in de bouwwereld?…

Lees verder »
descriptionArtikel

Bouwen binnen CO2-budget: zo doe je dat

6 feb om 07:30 uur

De huidige manier van ontwerpen en bouwen zorgt voor een grote CO2-uitstoot en een forse bijdrage aan de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Superslimme energie interface motiveert gebruiker

5 feb om 07:30 uur

Equi is Latijns voor ‘gelijk’. Wie deze productnaam googlet, komt terecht bij een bouwstofzuiger. Als je verder…

Lees verder »