Nieuws

Triango wordt eerste circulaire bedrijvenpark in Parijs

Triango, een project ontwikkeld door BSI (Bopro Sustainable Investment), is uitgeroepen tot winnaar van de grootschalige competitie ‘Inventons la Metropole de Grand Paris’ van Triangle de Gonesse. Het project is een circulair bedrijfspark in Parijs met modulaire kantoren, incubators en ateliers en een totale oppervlakte van 167.000 m2.

De architecten van dit project zijn RAU, SeARCH, karres+brands en Atelier Philéas. Bij de ontwikkeling en realisatie van de circulaire gebouwen is rekening gehouden met het feit dat de gebouwen zich dynamisch gedragen gedurende hun hele gebruiksperiode. Daarom wordt bij het ontwerp geanticipeerd op mogelijke aanpassingen door verandering in behoefte van de gebruiker, door verschillen in gebruiksduur van bouwcomponenten of door extreme invloeden, zoals veranderde regelgeving of klimaatverandering.RAU, karres+brands, SeARCH

 


RAU, karres+brands, SeARCH


De schil van het gebouw is opgedeeld in drie verschillende zones met ieder een eigen karakter: de urban zone, de organic zone en de landmark zone. De urban zone ligt aan de zuid- en oostzijde van het plangebied. De bebouwing kenmerkt zich door het stedelijke karakter, waarbij de doorgaande transparante plint en de tuinen invulling geven aan een levendige publieke ruimte. Centraal in de zone ligt een opgetilde kas die op energieneutrale wijze voedsel voor de lokale bedrijven, winkels en restaurants produceert.

De organic zone heeft gebouwen met elk een eigen opzet qua volumeopbouw en interne organisatie. Elk gebouw heeft daarnaast een eigen relatie met het glooiende park. In de organic zone bevinden zich onder andere sporttribunes, een gevel als klimmuur en mogelijkheden tot conferenties en lezingen in de buitenlucht.

De landmark zone is het meest markant vormgegeven. ’s Avonds verlicht de glazen broeikas het gebouw van binnen, waardoor het gebouw van veraf te zien is. Bedrijvenpark Triango beschikt over een geïntegreerd natuurlijk watersysteem. Het water wordt niet alleen gebufferd, maar ook gezuiverd.

Deel dit artikel