Omgekeerd bidbook: stedelijk wonen in zuidelijke Randstad stimuleren

vrijdag 25 september 2015
timer 3 min
Dick van Hal, vicevoorzitter van de Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed Nederland (IVBN), overhandigde het ‘omgekeerd bidbook’ aan Jos Wienen, portefeuillehouder Wonen van de regio Holland-Rijnland. Het omgekeerd bidbook moet stedelijk wonen in zuidelijke Randstad stimuleren.

 

Het omgekeerd bidbook geeft inzicht in de motieven en voorwaarden van institutionele beleggers om samen te werken en méér te investeren in de vrije huursector in stedelijk gebied. Het omgekeerd bidbook komt voort uit onderzoek dat is gehouden vanuit het MIRT-onderzoek Stimuleren Stedelijk Wonen Zuidelijke Randstad.

 

Omgekeerd bidbook

Het omgekeerd bidbook gaat over locaties, soorten projecten, financiën en procedures. Snelheid en zekerheid in procedures en een goede onderlinge samenwerking zijn succesfactoren om snel tot extra investeringen in de vrije sector te komen. In dat geval kan ook zelfs voorfinanciering soms bespreekbaar zijn. Dick van Hal: “Het allerbelangrijkste om nu versneld tot extra investeringen van institutionele beleggers in de vrije sector te komen zijn geschikte ‘waardevaste’ locaties. Er is nu sprake van een tekort aan dit soort locaties”.

 

Beleggers komen met het omgekeerd bidbook breder en vooral bij kleine en middelgrote gemeenten beter in beeld.

Gemeenten en woningcorporaties worden door de IVBN uitgenodigd om in gesprek te treden over mogelijke ontwikkellocaties voor de realisatie van vrije sector huurwoningen. “Wij staan open voor een gesprek over samenwerking met beleggers en de mogelijkheden voor hen om te investeren, zeker daar waar de beleggers delen van de sociale voorraad over willen nemen”, neemt Leo Bartelse, directeur-bestuurder van de Maaskoepel, federatie van corporaties in de Rotterdamse regio de uitnodiging aan. Jos Wienen ziet, met de juiste randvoorwaarden, meer kansen voor doorstroming en investeringen in alle prijssegmenten.

 

Vergroten aandeel vrije sector huurwoningen

Een van de vraagstukken die tijdens het MIRT-onderzoek naar voren kwam, is hoe het aandeel vrije sector huurwoningen kan worden vergroot. Voor een gezonde woningmarkt en een economische impuls is het van groot belang dat het aandeel vrije sector huurwoningen fors toeneemt. Gedurende het onderzoek is hier uitgebreid aandacht aan besteed. Dit heeft geleid tot hernieuwde inzichten, inspiratie en versnelling in de totstandkoming van het omgekeerd bidbook, waarmee een stevige prikkel is gegeven voor verdere samenwerking en realisatie.

 

MIRT-onderzoek Stimuleren Stedelijk Wonen

In de Zuidelijke Randstad is sprake van stagnatie van investeringen in de realisatie van de woningbouw in stedelijke woonmilieus waar veel vraag naar is. En dat terwijl de populariteit van de steden in de Zuidelijke Randstad blijft toenemen. Ruim 80% van de inwoners wil in stedelijk gebied (blijven) wonen. In de Zuidvleugel gaat de Zuid-Hollandse prognose uit van een gewenste stedelijke nieuwbouwproductie van 230.000 woningen. Dit biedt kansen voor versterking van de stedelijke en regionale economie. Het tijdig en in voldoende mate voorzien in de stedelijke woningvraag alleen al zou gepaard gaan met een investeringsimpuls van circa 1.6 miljard euro per jaar en 18.000 full time arbeidsplaatsen in de bouwsector.

 

Dit jaar wordt dit MIRT onderzoek beëindigd

Dit jaar wordt dit MIRT onderzoek beëindigd, maar het proces is nog in volle gang. De deelnemers, zoals corporaties, gemeenten, kennis- en maatschappelijke instellingen, ontwikkelaars en beleggers, blijven enthousiast. Er zijn dan ook meer waardevolle resultaten te behalen. Partijen vinden elkaar steeds meer, waardoor er nieuwe allianties ontstaan. Gezamenlijk doorpakken op complexe opgaven, zoals transformatieopgaven en kennisdeling  is nu het credo. Rijk en Regio hebben daarom afgesproken het proces nog een jaar te faciliteren.

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Omgekeerd bidbook: stedelijk wonen in zuidelijke Randstad stimuleren

Dick van Hal, vicevoorzitter van de Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed Nederland (rechts) overhandigt het 'omgekeerd bidbook' aan Jos Wienen, portefeuillehouder Wonen van de regio Holland-Rijnland.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Kun je vernieuwen door het verleden te omarmen?

17 apr om 07:30 uur

Tijdens het nieuwe kunst- en architectuurfestival Cherish or Destroy luidt de centrale vraag: in hoeverre moet…

Lees verder »
descriptionArtikel

Blue zones bieden een wenkend perspectief

3 apr om 07:30 uur

Blue zones zijn plekken in de wereld waar mensen relatief lang en gelukkig leven. “Blue zones bestaan overal,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Bouwiconen: Jimmy van der Aa trapt af met Peter Zumthor

27 mrt om 07:30 uur

In onze nieuwe rubriek Bouwiconen vragen we een Nederlandse architect naar het werk dat hem of haar veel…

Lees verder »
descriptionArtikel

De kracht van geografische data voor een breder publiek

22 mrt om 12:00 uur

Actuele vraagstukken als de woningnood en klimaatverandering vragen om oplossingen die moeten komen van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken

1 mrt om 10:00 uur

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Symposium over de kansen voor waterrijk bouwen

29 feb om 07:30 uur

Tijdens het symposium Building the Future, op maandag 18 maart in Zwolle, wordt ingegaan op stedenbouwkundige…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kunstmatig versus kunstzinnig

19 feb om 15:30 uur

De afbeelding bij dit webartikel was te mooi om te laten liggen als cover van onze Innovatiecatalogus 2024 (…

Lees verder »
descriptionArtikel

Seminar De Bewoner Centraal 2.0 zet grote stappen vooruit

9 feb om 10:25 uur

De grootste uitdaging om de bestaande woningvoorraad te verduurzamen is niet de…

Lees verder »