Nieuws

Top 10 lichtprojecten: High Care Unit GGzE op eerste plaats

Elke den Ouden, TU/e en het Intelligent Lighting Institute (ILI), maakte als gasthoofdredacteur van de Lichteditie van Stedebouw & Architectuur een selectie van 10 lichtprojecten, voorbeelden van lichttoepassingen die op verschillende manieren waarde toevoegen. Op de eerste plaats staat High Care Unit GGzE, Eindhoven.

 

In High Care Unit GGzEindhoven is Philips Ambient Experience technologie in de psychiatrie toegepast om het aantal separaties te verminderen of zelfs te voorkomen. Cliënten kunnen zelf een thema kiezen dat ze als geruststellend ervaren. 


Op plaats twee staat het project DUNE aan de Maas, Rotterdam, een landschap van lichtgevende rietstengels van Studio Roosegaarde die interacteren met de mensen die er langs lopen. Het frappante van deze installatie is dat ondanks, of juist dankzij, de fragiliteit er nauwelijks vandalisme optreedt.


Deze twee projecten, net als de overige acht uit de top tien illustreren wat Elke den Ouden in haar introductie noemt 'de transitie in de wereld van verlichting'.


"Door de opkomst van LED en de inbedding in digitale aansturingstechnologieën komt  een heel scala aan nieuwe mogelijkheden binnen handbereik. Dynamische lichtscenario’s die variëren in de tijd en daarmee verschillende functies kunnen hebben of sferen kunnen oproepen, interactieve systemen waar gebruikers met het licht kunnen spelen, intelligente systemen die reageren op omgevingsfactoren of gedrag van mensen en lerende systemen die inspelen op persoonlijke voorkeuren en deze steeds beter gaan begrijpen. Technisch liggen daarin een aantal uitdagingen, maar de belangrijkste uitdaging en zitten in hoe licht ingezet kan worden om meerwaarde te creëren. Dat vraagt om een goede doorgronding van de behoeften in een gebied of gebouw en het ontwerpen van een oplossing die daar maximaal op inspeelt."


De volledige top 10 wordt gepubliceerd in de Lichteditie van Stedebouw & Architectuur die zeer binnenkort uitkomt.

Deel dit artikel