Nieuws

Golden City Sint-Petersburg vordert gestaag

Het Golden City-project in Sint-Petersburg heft weer een nieuwe stap gezet. Met de eerste drie van zes bouwblokken in aanbouw, markeert het vierde blok, een zakendistrict, de volgende fase van de ontwikkeling.

Blok vier omvat vijf kantoorgebouwen met een totale oppervlakte van circa 110.000 m2 en is gelegen op een terrein van 4,5 hectare omvang bij de entree van Golden City. Het concept is ontworpen door KCAP+Orange en is een belangrijke stap in de uitwerking het winnende prijsvraagontwerp voor de ontwikkeling van het meest westelijke punt van Vasilievsky Island in Sint-Petersburg tot een nieuw stuk stad met een gevarieerd stedelijk programma.

Programma maakt het verschil

Blok vier vormt het zakelijk visitekaartje van Golden City in Sint-Petersburg. Hoewel het onderdeel is van het totale ensemble, verschilt blok vier van de andere blokken vanwege het programma, bestaande uit kantoren en ondersteunende functies. Het project is strategisch gepositioneerd bij de entree van Golden City, aan de ringweg van de stad. Het heeft een optimale verbinding met het centrum van Sint-Petersburg.

Uitdaging

In het driehoekige gebied komt een integrale en uitdagende werkomgeving. Het geheel bestaat uit los gepositioneerde gebouwen in een landschappelijke setting. De gebouwen hebben elk een unieke vorm, en vormen samen een bijzondere ensemble van kantoren, met gedeelde functies in de plint waaronder commercie, kinderdagverblijf en gebouwde parkeervoorzieningen.

Patchwork

Het landschap rondom de gebouwen is opgevat als een doorlopend patchwork van verschillende openbare ruimtes. Office plazas, weelderig groen met zitplekken, bomengroepen en parkeervoorzieningen zijn verbonden door een uitgebreid web van wandelpaden. De plinten van de gebouwen zijn geprogrammeerd met retail, fitness, horeca, kinderopvang en overige voorzieningen.

Diversiteit, maar ook samenhang

De kantoorgebouwen hebben verschillende groottes en zijn abstract vormgegeven. De gelaagde levels zijn opgebouwd uit verschillende witte patronen, die rondom compacte glazen volumes gevouwen zijn. De verschillende patronen zorgen voor diversiteit, maar tegelijkertijd ook voor samenhang. Deze buitenste gevel functioneert daarnaast als zonwering. De plint is volledig open richting de publieke ruimten, voor maximale interactie tussen gebouw en buitenruimte.

Dynamisch kantorenlandschap

De daken zijn voorzien van PV-panelen en zijn ontworpen als bijzondere hellende landschappen met speciale buitenruimtes van waaruit men een geweldig vergezicht heeft over de stad en de Finse Golf. Het resultaat is een natuurlijke en dynamisch kantorenlandschap dat comfort geeft aan deze unieke werkomgeving. Samen met de herkenbare witte en gouden gevelmaterialen wordt het plan een onlosmakelijk onderdeel van het Golden City-project.  

Deel dit artikel