Nieuws

Start bouw HIP - Hamburgs innovatiepark ontworpen door MVRDV

In Hamburg istart de bouw van de Hamburg Innovation Port, kortweg HIP. MVRDV ontwierp het masterplan voor de 20.000m2 tellende binnenhaven van Hamburg in opdracht van HC Hagemann, een van de oudste bouwmaatschappijen van Duitsland.

 

Voor dit nieuwe innovatiepark maakte MVRDV het masterplan. Het gebied, dat is opgedeeld in meerdere kavels, is dicht bebouwd, waardoor het totale vloeroppervlakte straks liefst 60.000m2 zal bedragen. Een deel hiervan is gereserveerd voor laboratoria en onderzoeksfaciliteiten. Het gebied zal ook bijzonder geschikt zijn als vestigingsplek voor start-ups.


De ambitie van Hamburg is om zich te ontwikkelen tot kenniscentrum en innovatie-metropool van Europa. Dat komt met HIP weer een stap dichterbij. Met HIP worden bovendien 2.500 nieuwe arbeidsplaatsen gecreëerd.


‘Ons doel is om een veelzijdige publieke ruimte te scheppen,’ zegt Jacob van Rijs, mede-oprichter van MVRDV. ‘Er is een park gepland, een boulevard, een plein en een promenade aan het water. Samen zullen zij uitnodigen tot buitenlunches en vergaderingen in de open lucht. Op die manier ontstaat een levendige wijk.’


Vier delen

HIP is opgedeeld in vier delen, waarbij een goede doorgang van stad naar de kade zal worden gewaarborgd. Bijzonder is ook het drijvende zwembad in het Ziegelwies-kanaal, waarmee dit kanaal bij de wijk wordt getrokken. Met de constructie hiervan wordt nog dit jaar gestart.


Architectonisch divers gebied

Het masterplan van MVRDV voorziet in een architectonisch divers gebied waarin ook conferentiehallen en kantoren zijn bedacht, met daken die deels zullen zijn voorzien van terrassen en zonnepanelen. Eén pand zal deels dienstdoen als parkeergarage om het gebied zo autoluw mogelijk te houden. De gebouwen worden met elkaar verbonden via transparante loopbruggen en hebben dezelfde lichtgekleurde gevels om te zorgen voor eenheid. Tegelijk zal elk pand uniek zijn en een eigen identiteit krijgen. 


MVRDV werkte voor HIP samen met architectenbureau morePlatz uit Berlijn. De oplevering van de eerste fase wordt verwacht in het voorjaar van 2019.


Deel dit artikel