Nieuws

Sportblok Violenstraat beste gebouw van 2015

Het Sportblok aan de Violenstraat door architectenbureau Marlies Rohmer is volgens de vakjury van de grote Groninger Gebouwenenquête het beste gebouw van 2015. Volgens de jury steekt het project ‘met kop en schouders boven de andere genomineerde projecten uit’.

Het Sportblok is in opdracht van de gemeente Groningen gebouwd door Brands Bouwgroep. Het gebouw bestaat uit twee gestapelde gymzalen die met elkaar in verbinding staan door een doorzichtig trappenhuis. Volgens de jury is het ‘een sterk en architectonisch gebaar’ dat een symbool voor Architectuurstad Groningen kan worden.


Dag van de Architectuur


De tweede prijs ging naar de tweede fase van De Touwbaan in het Ebbingekwartier, naar een ontwerp van De Zwarte Hond. De winnaar van de derde prijs is Het Icoon op het binnenterrein van het Martini Ziekenhuis, ontworpen door SEED Architects.

 

De prijzen werden uitgereikt in het kader van de jaarlijkse Dag van de Architectuur op 20 en 21 juni, georganiseerd door Platform GRAS en Stichting DAG. In totaal waren dertien projecten genomineerd. De vakjury bestond dit jaar uit JaapJan Berg (curator, moderator en publicist), Paul Diederen (architect-directeur van Diederendirrix architecten uit Eindhoven) en Owen Zachariasse (manager Innovation and Sustainability bij de Delta Development Group).


Waarschuwing


De jury was kritisch over de kwaliteit van het Groningse architectuuraanbod en noemde een aantal projecten ‘beneden de maat’. Groningen is een stad die een naam hoog te houden heeft op het gebied van ruimtelijke kwaliteit en hoogwaardige stedelijke ruimte. De jury had dan ook nieuwe vormen van opdrachtgeverschap, duurzaamheid en bouwpraktijk verwacht en meent dat een waarschuwing aan ‘Architectuurstad Groningen’ op zijn plaats is.

 

Desondanks hoopt de jury met de drie winnaars ‘een (her-)opleving van de architectonische en ruimtelijke innovatieve kwaliteit  in Groningen een steun in de rug te geven’, waarbij met name de twee beste gebouwen steun verdienen. Volgens de jury laten deze gebouwen zien dat ‘architectuur in tijden van tegenwind en (tijdelijke) beperkingen wel degelijk voor een omslag en een stap voorwaarts kan zorgen’.

 

Download het volledige juryrapport hieronder.

JuryrapportgroteGroningerGebouwenenquête2015.pdf
beschikbaar voor iedereen
Download

Deel dit artikel