Nieuws

Aquarium competitie brengt water terug de stad in

De uitdaging: een ongebruikt terrein aan de kade van East River in de wijk Queens herontwerpen tot een ‘samenvloeiend publiek aquarium en park’. De New York City Aquarium and Public Waterfront Competition trok 556 deelnemers aan en inmiddels zijn de winnende ontwerpen bekend.

De locatie is een waardevolle, met uitzicht op een van de bekendste skylines ter wereld. Voor de competitie van organisatie Arch Out Loud werden deelnemers – studenten en professionelen – uitgedaagd de ‘relatie tussen de stedelijke context en het publieke domein te onderzoeken’, wat resulteerde in uiteenlopende ontwerpen.


De jury, bestaande uit praktiserende architecten en docenten, maakte een selectie van ontwerpen die het verband tussen de kade en de stad deden vervagen en hoe deze samensmelting een gemeenschappelijke openbare ruimte doet creëren. Hieronder presenteren wij de eerste, tweede en derde plek van de competitie.
 

1 e plek – NYC Aquatrium

NYC Aquatrium

Het winnende ontwerp creëert ‘een dynamisch systeem waardoor de kade op diverse manieren te ervaren is’, aldus de jury. Het ontwerp beoogt de locatie gedeeltelijk uit te graven zodat een groot waterbassin ontstaat. In dit bassin bevindt zich een eiland onder de waterspiegel dat via een speciale promenade te bereiken is.


De promenade is een drijvende ring die het gehele project omarmt en daardoor twee kades met elkaar verbindt. De promenade is ook verbonden aan een parkeerplek en een nieuwe openbare ruimte. In het bassin bevindt zich ook een atrium met ‘bollen’ die dienen als aquarium. In het atrium is ook een overdekte expositieruimte.


“Het concept is intrigerend omdat het met subtiliteiten werkt, in plaats van met enorme toevoegingen die contrasteren. De meerdere lagen van het ontwerp zorgen voor een prachtige sensatie van de ruimte die een diepgaande fenomenologische ervaring mogelijk maakt.”
 

2 e plek – Vers La Mer

Vers La Mer

Dit ontwerp haalt de ‘stad van zijn traditionele vaste grond naar een drijvend bestaan’. De naam van het project betekent ‘naar de zee’, wat vrij letterlijk gebeurd door rechtlijnige volumes die geankerd zijn in een basin en daardoor van de kade lijken te drijven. In de openbare ruimte die erbij wordt gecreëerd is ook een grote, drijvende watertuin opgenomen.


De jury noemt dit een ‘poëtisch concept’. “Er is een soort wrijving in het idee dat de gebouwen op het water drijven, maar dat ze ook gevuld moeten zijn met water. Het zijn meer boten dan gebouwen. Het is een stedelijk park over het water dat jou en anderen het gezicht van het project laat zijn.”
 

3 e plek – Merrior

Merrior

Dit project transformeert het aquarium zoals wij die kennen naar een groter ‘hydrologisch en ecologisch netwerk’. Het beoogt niet een aquarium te worden dat ‘dieren gevangen houdt achter glas’, maar juist een reeks confrontaties met verschillende dieren en hun leefomgevingen.


Het Merrior ontwerp verwijdert zich van de geplande locatie en verspreidt zich over diverse locaties in het water nabij de stad met diverse duikerklokken – ruimtes onder het water waar men het zeeleven kan bekijken. “Merrior zet vraagtekens bij architectuur en gebouwde omgevingen. Het vermijdt juist de bouw van ruimtes die een ‘natuurlijke omgeving’ proberen na te bootsen’.”


Meer informatie over de ingezonden projecten van de competitie is te vinden (en te downloaden) op de website van Arch Out Loud.

Deel dit artikel