Witteveen Bos naar ontwerpwedstrijd Kaapstad

vrijdag 25 april 2014
timer 3 min
Witteveen+Bos is samen met vier andere partijen gekozen om deel te nemen aan de ontwerpwedstrijd Density Syndicate, een denktank voor de stedelijke ontwikkeling van Kaapstad in Zuid-Afrika.

Ontwerpwedstrijd

De opgave is om voor drie uitdagende locaties een nieuwe maatschappelijke stedelijke ontwikkeling te ontwerpen. Tijdens de startbijeenkomst in Rotterdam op 24 april 2014 kregen de Nederlandse deelnemers meer informatie over het te ontwikkelen gebied.

 

Brownfieldontwikkeling

De andere vier gekozen Nederlandse partijen zijn NL Architects, Doepel Strijkers, H+N+S Landschapsarchitecten en Land+Civilization Compositions. De meerwaarde van Witteveen+Bos is een integrale benadering van kennis op het gebied van brownfieldontwikkeling in combinatie met landschapsarchitectuur. Deze benadering levert op termijn een technisch uitvoerbaar en haalbaar plan op. De drie locaties voor de wedstrijd zijn een greenfield, een brownfield en een informal settlement. Witteveen+Bos koos de greenfield als voorkeurslocatie en de brownfield als alternatief. In mei 2014 vindt in het kader van de ontwerpwedstrijd de eerste workshop plaats in Kaapstad.


Inhoudelijke uitdaging

De greenfield is een strategische locatie van ruim drie kilometer lang en gemiddeld 800 meter breed. Op de locatie komen twee rivieren en drie snelwegen samen. Een oude niet-functionele energiecentrale staat prominent in het gebied. Door de ligging dicht bij het centrum en de bestaande functies, heeft het gebied potentie. De brownfield en greenfield grenzen aan elkaar nabij het stadscentrum. De brownfield is een lange industriële strip (5,5 kilometer) langs een belangrijke verbindingsweg met de haven. Deze wordt gekenmerkt door kleine en middelgrote bedrijvigheid, met name aan de noordzijde van de weg. Aan de zuidzijde loopt parallel een begraafplaats. De herstructurering van de lokale bedrijvigheid is de belangrijkste opgave, waarbij expertise over de integrale ontwikkeling van brownfields gecombineerd wordt met landschapsarchitectuur.


Stedelijke dichtheid vergroten

Kaapstad heeft te kampen met urban sprawl, de migratie van mensen vanuit de stad naar het omringende platteland. Urban sprawl leidt in Kaapstad tot een gefragmenteerde stad: een lappendeken van verbroken zakelijke districten, welvarende ‘gated communities’ en arme townships. De ontwerpwedstrijd is een onderzoek naar mogelijkheden om de stedelijke dichtheid van Kaapstad te vergroten door de strategische samenwerking tussen ontwerpers, architecten en planners uit Nederland en Zuid-Afrika, die in wokshops in verschillende samenstellingen werken aan de drie locaties.


Doorbreken van barrières

The Density Syndicate is een initiatief van het International New Town Institute, de African Centre for Cities (ACC) en het City of Cape Town Planning Department. Het doel is om tot innovatieve alternatieve strategieën te komen voor de toekomstige ontwikkeling van Kaapstad. De noodzaak daarbij is het doorbreken van barrières: het overwinnen van ruimtelijke, sociale, politieke en administratieve belemmeringen, evenals belemmeringen van de verbeelding. De resultaten worden gepresenteerd tijdens de tentoonstelling van ACC ‘City Divided, City Desired’ in de Cape Town City Hall in oktober.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Witteveen Bos naar ontwerpwedstrijd Kaapstad

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Kun je vernieuwen door het verleden te omarmen?

17 apr om 07:30 uur

Tijdens het nieuwe kunst- en architectuurfestival Cherish or Destroy luidt de centrale vraag: in hoeverre moet…

Lees verder »
descriptionArtikel

Blue zones bieden een wenkend perspectief

3 apr om 07:30 uur

Blue zones zijn plekken in de wereld waar mensen relatief lang en gelukkig leven. “Blue zones bestaan overal,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Bouwiconen: Jimmy van der Aa trapt af met Peter Zumthor

27 mrt om 07:30 uur

In onze nieuwe rubriek Bouwiconen vragen we een Nederlandse architect naar het werk dat hem of haar veel…

Lees verder »
descriptionArtikel

Symposium over de kansen voor waterrijk bouwen

29 feb om 07:30 uur

Tijdens het symposium Building the Future, op maandag 18 maart in Zwolle, wordt ingegaan op stedenbouwkundige…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kunstmatig versus kunstzinnig

19 feb om 15:30 uur

De afbeelding bij dit webartikel was te mooi om te laten liggen als cover van onze Innovatiecatalogus 2024 (…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kunstmatige intelligentie bedreiging voor architect?

9 feb om 07:30 uur

Als redactie kunnen we niet meer heen om kunstmatige intelligentie (AI), maar hoe zit dat in de bouwwereld?…

Lees verder »
descriptionArtikel

Superslimme energie interface motiveert gebruiker

5 feb om 07:30 uur

Equi is Latijns voor ‘gelijk’. Wie deze productnaam googlet, komt terecht bij een bouwstofzuiger. Als je verder…

Lees verder »
descriptionArtikel

Top-10 innovaties die het gaan maken in 2024

1 feb om 11:30 uur

Als transitiemaker bij Squarewise en innovatiecoach bij TKI Urban Energy is Niels Rood dagelijks met innovaties…

Lees verder »