Nieuws

Trumps grensmuur? Bouwen met zonnepanelen

Trumps beoogde muur tussen Mexico en Amerika hoeft niet per se uit beton en prikkeldraad te bestaan. Dat betoogt Jurgen van der Ploeg van architectenbureau FARO. Hij bedacht de Power Wall, waar zowel Amerika als Mexico van profiteert.

Het omstreden plan om een muur van 1600 kilometer te bouwen bij de grens met Mexico is absoluut geen luchtfietserij van de nieuwbakken president Donald Trump. Tijdens zijn eerste officiële persconferentie in november gaf hij al aan serieus werk te willen maken van de muur, die Mexicaanse migranten tegen moet houden.


“De hele wereld was in shock”, vertelt Van der Ploeg. Maar in plaats van bij de pakken neer te zetten, probeerde de Nederlandse architect een positieve draai te geven aan de muur. Hij bedacht de Power Wall, een muur van zonnepanelen. “De muur moet een functie krijgen. Dan geef je er nog een positieve draai aan.”

Duurzame stroomopwekking

Het idee is om een muur van zonnepanelen te maken voor het duurzaam opwekken van stroom voor Mexico. De VS levert de zonnepanelen, Mexico betaalt de opgewekte stroom. Volgens de berekeningen van Van der Ploeg kan Amerika jaarlijks 640 tot 960 miljoen dollar ontvangen, terwijl Mexico jaarlijks duurzame opgewekte stroom kan leveren aan 5 miljoen Mexicanen. “Door zo’n hoge opbrengst zijn de kosten van de muur, beraamd op zo’n 10 miljard, binnen 10 tot 15 jaar terugbetaald”, legt Van der Ploeg uit.


Volgens de Nederlandse architect een win-win-situatie. Mexico loopt voor met duurzame stroom, Amerika kan de staatskas spekken. Het idee voor de Power Wall lichtte de architect afgelopen dinsdag toe tijdens een debatavond in De Balie in Amsterdam.

Overtuigen

Dan is er nog een klein dingetje: wie gaat Donald Trump overtuigen? Immers, de Amerikaanse president hecht niet zoveel waarde aan het klimaat. “Je moet hem ervan overtuigen dat de Power Wall een economische winsituatie is voor Amerika. Goed voor de werkgelegenheid, goed voor de portemonnee.”


Het tweetje dat FARO architecten verstuurde, heeft Trump nog niet beantwoord.


Deel dit artikel