Nieuws

Zaligebrug winnaar Dutch Design Award

De Nijmeegse Zaligebrug heeft de Dutch Design Award gewonnen. De brug is onderscheidend, omdat deze de schommeling van het waterpeil van de Waal zichtbaar en voelbaar maakt.

Als het waterpeil stijgt, komt de brug langzaam onder water te staan en wordt vervolgens onbereikbaar. De jury prees de creatieve omgang met het waterveiligheidsvraagstuk: de brug wordt een icoon voor de typisch Nederlandse aanpak op het leven met water. "Het vergde lef van de opdrachtgever. Het resultaat is een prachtige verbeelding van de effecten van klimaatverandering die de gebruiker letterlijk deel laat uitmaken van die gevolgen", aldus de internationale jury. 

De Zaligebrug is onderdeel van Ruimte voor de Waal. Dit is 1 van de 30 maatregelen die samen het nationale waterveiligheidsprogramma Ruimte voor de Rivier vormen. De brug is een ontwerp van NEXT in samenwerking met H+N+S Landschapsarchitecten. 


Naast de Zaligebrug vielen Cow & Co (Anastasia Eggers en Ottonie von Roeder) en Het Grootste Museum van Nederland in de prijzen. Alle ontwerpen zijn tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven te bewonderen. Dit evenement duurt nog tot en met 28 oktober. 

Deel dit artikel