Nieuws

Snohetta ontwerpt Europa's eerste onderwaterrestaurant

In het zuidelijkste puntje van de kust van Noorwegen, vlakbij het dorpje Baly, stelt architectenbureau Snohetta zich Europa’s allereerste onderwaterrestaurant voor. Door de nabijheid van de krachten van de natuur, zou het restaurant eveneens dienen als onderzoekscentrum voor het leven in zee. Het restaurant krijgt de toepasselijke naam ‘Under’.

Het gebouw heeft een monolithische vorm. Het wordt voorzien van metersdikke betonnen muren, waardoor de constructie bestand is tegen ruige weersomstandigheden. Met ruiten van plexiglas hebben bezoekers uitzicht op de zeebodem. Dit beeld verandert gedurende de seizoenen door de continue verandering van weersomstandigheden.

Ruimte voor kleine en grote gezelschappen

Het restaurant biedt met drie etages plek voor tachtig tot honderd gasten. In de bar zit men op het zeebodemniveau van het restaurant, waar twee lange en verschillende kleinere eettafels staan voor het panoramische venster. De gestroomlijnde vorm van het gebouw is ingekapseld in een betonnen omhulsel met een ruw oppervlak.

 

©MIR and Snohetta


©MIR and Snohetta

©MIR and Snohetta

©MIR and Snohetta

 

Warme uitstraling

Het interieur van het onderwaterrestaurant is bekleed met eikenhout dat zorgt voor een warme uitstraling. Dit staat in contrast met het ruwe betonnen omhulsel maar creëert alsnog een intieme sfeer. De materialen zijn niet alleen gekozen voor hun esthetische kwaliteiten, maar ook voor hun duurzame eigenschappen en het vermogen om een goed binnenklimaat te creëren. Geavanceerde verwarmingstechnologie maakt gebruik van de stabiele temperaturen van de zeebodem om het gebouw het hele jaar door te verwarmen, dan wel af te koelen.

Kleuren afgestemd op verschillende functies

De kleuren van het gebouw zijn afgestemd op de verschillende functies van het gebouw. Waar de champagnebar wordt gekenmerkt door kleuren die geïnspireerd zijn op de kustzone/kustlijn, is de eetkamer ondergedompeld in groene blauwe kleuren, geïnspireerd door de zeebodem, het zeewier en de zee zelf.

Deel dit artikel