Nieuws

Oudolf en LOLA ontwerpen landschap van gasometers

Piet Oudolf en LOLA landschape architects ontwerpen samen met Oscar Properties het landschap van Gasklockan in Hjorthagen, een gebied ten noordoosten van Stockholm. Op het terrein komt een nieuw cilindrisch gebouw van Herzog & de Meuron.

Gasometerlandschap

Gasklockan is een gebied vol gasometers, een door de industrie achtergelaten verzameling van gebouwen. Waar één gasometer wordt afgebroken, verschijnt vervolgens een toren van Herzog de Meuron. Het landschap van Gasklockan is vooral bedoeld als gebied om te recreëren, dus bijvoorbeeld een plek om met het gezin een zondagmiddag door te brengen.

Zonnebank

Het ontwerp voor het Zweedse landschap geeft de gasometers een gezamenlijke ondergrond. Het vormt een plantenweide die is omringd door een zonnebank van zo’n 88 meter lang. Dit vormt samen met het plein tussen de gebouwen en een serpentine promenade naar de omringende natuur de kern van het ontwerp.

 

 

 

 

Beplanting anders bekeken

Het ontwerp van Gasklockan zorgt voor een natuurlijke omgeving die toegankelijk en aantrekkelijk is in alle seizoenen – het landschapsontwerp als uitnodiging naar de wildernis. Het ontwerp probeert het bewustzijn van de mensen over de waarde van de natuur te vergroten. De plantgemeenschappen zijn klimaatbestendig, nauwkeurig geselecteerd van over de hele wereld. Voor zijn werk ontving Oudolf onder andere de Prins Bernard Cultuurprijs en de Maaskantprijs.

Deel dit artikel