Nieuws

Bewezen: architecten kijken anders dan andere mensen

Architecten, schilders en beeldhouwers kijken anders naar ruimten dan andere mensen. Dat blijkt uit een nieuwe studie van University College London (UCL) en Bangor University. Hoewel deze conclusie vrij voor de hand liggend klinkt, toont het onderzoek wel aan dat een baan invloed heeft op de manier waarop hersenen functioneren.

Voor het onderzoek, getiteld Sculptors, Architects, and Painters Conceive of Depicted Spaces Differently, zijn de ervaringen van 16 architecten, beeldhouwers en schilders (met minimal 8 jaar ervaring) vergeleken met die van 16 mensen uit meer controlerende beroepsgroepen. Iedere deelnemer kreeg die beelden getoond: een Google StreetView-afbeelding van Londen, een schilderij van de Sint-Pietersbasiliek en surrealistische computergegenereerde omgeving.

Analyse van antwoorden

Vervolgens kregen alle proefkonijnen drie vragen voorgeschoteld:

  • Hoe zou u de afgebeelde omgeving omschrijven?
  • Hoe zou u de afgebeelde omgeving verkennen (waar zou u heengaan)?
  • Hoe zou u de afgebeelde omgeving veranderen?

De antwoorden werden geanalyseerd met behulp van een techniek (Cognitive Discourse Analysis), die de koppeling tussen het onderbewuste denkproces en de taalkundige keuzes van de spreker onderzoekt. Een aantal consistente patronen werd ontdekt. Architecten zochten naar de grenzen van de waar te nemen ruimte en beschouwden de scene al seen driedimensionale werkelijkheid in plaats van een tweedimensionale compositie. Schilders benoemen de kaders van de afgebeelde, terwijl een architect meer rekening houdt met wat buiten de lijnen ligt. Een architect heeft het bijvoorbeeld over een einde van een ruimte, zoals ook het einde van een weg. Bovendien kijken architecten naar de diversiteit in materialen.

Bevordert communicatie

De bevindingen kunnen van nut zijn bij het bepalen van de manier waarop een beroep de ruimtelijke cognitive beinvloedt en hoe die verschillen de communicatie tussen architecten en clienten kunnen verbeteren. Lees het hele onderzoek hier.

Deel dit artikel