Nieuws

Zonnepanelen op dak parkeergarage in Genk (B)

Voor het personeel van het ZOL was het eerder moeilijk een parkeerplaats te vinden, ondanks de aparte parking met ongeveer 200 parkeerplaatsen. De volledig nieuwe personeelsparking moet er in de eerste plaats voor zorgen dat de parkeerdruk afneemt.

"Het nieuwe complex telt vier verdiepingen, een ondergronds, een op het gelijkvloers en twee op de verdieping", zegt Steven Knuts, bedrijfskundig directeur van het ZOL. "In totaal is er ruimte voor 800 wagens van medewerkers en artsen. Ook bezoekers van de spoedafdeling van het ziekenhuis kunnen voortaan in deze parking terecht. Voor hen zijn 50 plaatsen voorzien. Voor fietsend personeel wordt er nog een uitgebreide fietsenstalling voorzien. Automobilisten die hun wagen geparkeerd hebben, kunnen via twee overdekte ingangen het ziekenhuis betreden. Het hele gebouw is langs de zijkanten afgewerkt met stijlvolle, geperforeerde metalen panelen die het geheel een eigentijdse uitstraling geven."


Ruim 10 miljoen euro

Bijzonder aan de nieuwe personeelsparking is het veld van zonnepanelen dat het dak vormt. "Dit project is dit jaar een van de grootste realisaties met zonnepanelen in Vlaanderen. In totaal staan er 1.946 zonnepanelen, goed voor een oppervlakte van 3.158 vierkante meter. Ze zorgen voor 460 megawattuur (MWh) energie per jaar. Dat staat voor 2,23 procent van het totale energieverbruik op de campus. Het is vergelijkbaar met het verbruik van 115 gezinswoningen."


De aankoop en de plaatsing van de zonnepanelen kost 1,2 miljoen euro, waarvan een groot deel gefinancierd wordt door de Vlaamse overheid. De totale kosten van de personeelsgarage bedraagt ongeveer 10,3 miljoen euro.Dit artikel komt uit PARKEER24

Deel dit artikel