Nijmegen heeft duurzaamste onderwijsgebouw van Nederland

dinsdag 24 juni 2014
timer 3 min
De Solar City Nijmegen is een bijzonder en duurzaam gebouw rijker. Het I/O gebouw is sinds kort het nieuwe onderkomen van de Faculteit Educatie van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). I/O is het duurzaamste onderwijsgebouw van Nederland. Een voortreffelijke score op de Milieu-Index Gebouw (MIG: 283) en een gunstige Energieprestatiecoëfficiënt (EPC: 0,25) getuigen hiervan.

Voor de score is alleen gerekend met wat er in en op het gebouw zelf wordt opgewekt. De uiterlijke verschijningsvorm is bepaald vanuit de duurzaamheidsaspecten en met respect voor de omliggende bebouwing. Het gebouw wordt in november dit jaar officieel geopend, maar is nu al voor diverse duurzaamheidsprijzen genomineerd.

 

Duurzaamheid komt op alle niveaus tot uiting. Denk aan: waterverbruik, materiaalgebruik, luchtkwaliteit, akoestiek, visueel comfort en verlichting. Het resultaat is een energiezuinig gebouw dat grotendeels zelf in zijn energiebehoefte voorziet. Een warmte- en koudeopslag (wko) en zonnepanelen op het dak zorgen onderaan de streep zelfs voor energiewinst. Op deze wijze draagt het zelfs in breder perspectief bij aan een duurzame HAN Campus.

 

Duurzaamheid gaat in het nieuwe gebouw hand in hand met onderwijscomfort. Van binnen domineren natuurlijke materialen, veel daglicht en rustige kleuren. Daardoor ervaar je een overzichtelijk en open gebouw. Een ruim opgezet atrium geeft de gebruiker licht, ruimte en nodigt uit tot interactie. In het glazen dak van het atrium zijn PV panelen geïntegreerd zodat ze meehelpen in het kader van zonwering.

 

De ontmoeting is vooral op de begane grond bedacht, met het prachtige studielandschap, de entree en het werkcafé. De verdiepingen worden door luchtbruggen verbonden, die de hoger gelegen etages verbinden. De etages liggen trapsgewijs op elkaar. Elke verdieping ligt een stuk naar voren of naar achter geschoven. Hierdoor ontstaan dakterrassen die ruimte scheppen voor extra groen op en rondom het gebouw. De trapconstructie zorgt ervoor dat de noordelijk naastgelegen huizen hun dagelijkse portie zon en daglicht behouden. Duurzaam bouwen betekent voor LIAG het creëren van meer biodiversiteit dan een gebouw ‘gebruikt’. Door groene aanplant in, om, op en aan het gebouw is er een nieuw microklimaat gecreëerd en geven we planten en dieren van het terrein hun habitat weer terug.

 

Het I/O gebouw bevat voornamelijk onderwijs- en sportfuncties en biedt uitstekende voorzieningen voor circa 3.600 studenten. De totale omvang van het gebouw is 36.633 m2 waarvan onderwijsfunctie: 16.641 m2 en drie bouwlagen ondergronds parkeren voor 650 parkeerplaatsen.

 

Het nieuwe I/O gebouw is de sluitsteen en tevens het meest duurzame gezicht van de HAN Campus Nijmegen. Deze nieuwbouw is niet alleen maar het meest duurzame onderwijsgebouw van Nederland, maar is vooral een gezond gebouw waarin het prettig verblijven is.

 

Meer weten? Download hieronder het artikel over dit super dubo hogeschoolgebouw in Nijmgen, uit Stedebouw & Architectuur themakatern Scholenbouw.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Nijmegen heeft duurzaamste onderwijsgebouw van Nederland

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Kun je vernieuwen door het verleden te omarmen?

17 apr om 07:30 uur

Tijdens het nieuwe kunst- en architectuurfestival Cherish or Destroy luidt de centrale vraag: in hoeverre moet…

Lees verder »
descriptionArtikel

Blue zones bieden een wenkend perspectief

3 apr om 07:30 uur

Blue zones zijn plekken in de wereld waar mensen relatief lang en gelukkig leven. “Blue zones bestaan overal,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Alle kinderen verdienen een goed klimaat

29 mrt om 14:00 uur

Half maart kwamen meer dan 350 deelnemers uit de kinderopvang, onderwijs, ministeries, gemeenten en de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Bouwiconen: Jimmy van der Aa trapt af met Peter Zumthor

27 mrt om 07:30 uur

In onze nieuwe rubriek Bouwiconen vragen we een Nederlandse architect naar het werk dat hem of haar veel…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken

1 mrt om 10:00 uur

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Symposium over de kansen voor waterrijk bouwen

29 feb om 07:30 uur

Tijdens het symposium Building the Future, op maandag 18 maart in Zwolle, wordt ingegaan op stedenbouwkundige…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kunstmatig versus kunstzinnig

19 feb om 15:30 uur

De afbeelding bij dit webartikel was te mooi om te laten liggen als cover van onze Innovatiecatalogus 2024 (…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kunstmatige intelligentie bedreiging voor architect?

9 feb om 07:30 uur

Als redactie kunnen we niet meer heen om kunstmatige intelligentie (AI), maar hoe zit dat in de bouwwereld?…

Lees verder »