Nieuws

E-tegel getest en genomineerd

  Grijsen en Tauw zetten in op het sociale, educatieve en gezonde  aspect van buiten bewegen met hun E-tegel concept. De tegel bevat piëzotechniek en is getest op schoolpleinen en rondom parkeergarages. Het concept is inmiddels genomineerd voor de FGNoviteitenprijs.

E-tegel getest en genomineerd

E-tegel met piëzo-elementen


De E-tegel is een concept dat piëzo-elementen bevat. De piëzo-elementen zetten trillingen die bijvoorbeeld spelende kinderen of bewegende voertuigen creëren, om in energie. Deze energie voedt de led-verlichting die in de E-tegel is geïntegreerd en de tegel laat oplichten.


Groene energie opgewekt


In 2012 is er een drietal pilots geweest, waarin het concept is getest.  Deze toepassingen zijn succesvol gebleken. Bovendien wordt er geen elektriciteit verbruikt, maar wordt er groene energie opgewekt met sociale en educatieve aspecten door beweging.


Drietal pilots


In het afgelopen jaar werd het concept op basisschool De Olijfboom in Deventer getest in de vorm van een roestvrijstalen tegel. Verschillende spelvormen brachten de kinderen in beweging en leerde hen op een sociale manier met elkaar om te gaan met een educatief en gezond karakter. Ook werd er rondom een parkeergarage in Twello getest of de energie door rijdende automobilisten kon helpen bij de ondersteuning van het vinden van een parkeerplaats. Daarnaast is het concept getest op een openbare weg, de N34 bij Hardenberg. Na de test bleek dat het omzetten van trillingen in energie met behulp van piëzotechniek mogelijk is.


Genomineerd


Na een intensieve en succesvolle testfase is de tegel verbeterd voor de genoemde toepassingen. Het concept is genomineerd voor de FGNoviteitenprijs. De E-tegel werd al eerder genomineerd voor een Accenture Innovation Award, waar het concept in de top drie eindigde.

 

 Dit artikel komt uit BuitenSpelen

Deel dit artikel