Nieuws

Via-Futura Openbare Ruimte meedenken & doen

De Rijnkade is een onderbelicht deel van de openbare ruimte in de binnenstad van Arnhem. Het gebied heeft veel potentie, maar omdat de link met het historische deel van de binnenstad ontbreekt, wordt de kade slecht gebruikt. De Gemeente Arnhem heeft een visie opgesteld voor de totale lengte van de kade.

Buro Poelmans Reesink heeft daarbij de samenhang tussen de verschillende profielen bestudeerd, de aansluiting van het materiaalgebruik van de kade op de binnenstad en de connectie van de kade met de singel rondom de binnenstad. Voor de detaillering van de kade is door buro Poelmans Reesink de deksloof met trappen en bolders ontworpen en de bestrating op de kade uitgewerkt.
 

Trappartij verbindt lage met hoge kade

Als sluitstuk op het werk is afgelopen zomer ter hoogte van de John Frostbrug de verbinding van de lage naar de hoge kade verbeterd met de aanleg van een trappartij richting het Jacob Groenewoudplantsoen. De looproute vanaf de aanlegplaats voor de witte vloot naar de binnenstad wordt daarmee aanzienlijk verbeterd. De aanleg van de trap moest daarbij ook nog eens gereed zijn voor september 2014, want dan is het 70 jaar geleden dat de Slag om Arnhem plaatsvond (met allerlei geplande activiteiten op de locatie van de zittrap).
 

Over dit project

De aanbesteding van de trappartij vond plaats middels EMVI criterium, waarbij naast prijs ook goed gekeken werd naar leversnelheid (=belangrijk), betonkwaliteit en –soort , referenties op het gebied van trappen en de mogelijkheid mee te denken in teamverband. Hierbij kwam Via-Futura Openbare Ruimte als beste uit de bus. Positieve samenwerking tussen ontwerper, gemeente, Via-Futura meedenkers & doeners en aannemer. Met als resultaat 280 ton / 300 stuks prefab op maat gemaakte, meestal verschillende elementen aangeleverd per rij, met een uitgewerkte leginstructie t.b.v. de aannemer.
 

Via-Futura Openbare Ruimte meedenken & doen

Momenteel wordt de voorliggende kade nog compleet opgewaardeerd, waardoor met recht gezegd kan worden dat Arnhem er een nieuw verblijfsgebied bij heeft waarop de bezoekers en zeker ook de bewoners trots zullen zijn!
 

Opdrachtgever: Gemeente Arnhem
Ontwerp: Buro Poelmans Reesink Advisering
Leverantie en begeleiding: Via-Futura Openbare Ruimte
Uitvoering: Dusseldorp InfraDit artikel komt uit Straatbeeld

Deel dit artikel