Nieuws

Veenendaal wil uit de rode parkeercijfers

Het college in Veenendaal heeft voorstellen gedaan om het jaarlijkse verlies van 850.000 euro op parkeren op te heffen. Men denkt aan maatregelen zoals stijging van de tarieven, het digitaliseren van het parkeren, minder afschrijving en opbrengst uit verhuur van reclame ruimte op muren. De centrum winkeliers blijken vooralsnog niet bereid te zijn aan het verlies bij te dragen en zijn ook sterk tegen tariefsverhoging, meldt de Veenendaalse Krant.

De gemeenteraad heeft in februari 2014 het college van b en w gevraagd om met een kostendekkende parkeerexploitatie te komen voor het jaar 2015. Het college stelt nu voor de parkeertarieven op hetzelfde nivo te brengen als de commerciële parkeergarages. Concreet betekent dit dat het tarief in een parkeergarage van 1,55 naar 1,80 euro per uur gaat. Op de parkeerterreinen gaat de prijs van het kaartje omhoog van 1,95 naar 2,20 euro per uur.

Met deze stijging is men echter nog niet uit de rode cijfers. Het college stelt daarom ook voor om de afschrijving op parkeergarages naar veertig jaar met een restwaarde te brengen. Samen met het overhevelen van de medewerkers in de fietsenstalling naar het potje openbare ruimte ontlast dit de exploitatie.

Wethouder Marco Verloop geeft aan dat indertijd de parkeergarages zijn gebouwd op een verwachte behoefte. Verloop: ,,Door de recessie blijft de behoefte aan parkeerplaatsen achter en zitten we met een overschot. Waar mogelijk laten we momenteel de aanleg van parkeerplaatsen achterwege."

Het college moest na diverse gesprekken met de centrum winkeliers concluderen dat deze niet gaan bijdragen aan de tekorten in de parkeerexploitatie. Annelies van Rooijen van Winkelstad Veenendaal reageert desgevraagd: ,,Wij willen natuurlijk best meedenken om de parkeerexploitatie weer rendabel te krijgen. We zijn daarover ook nog steeds in gesprek met de gemeente maar laten we duidelijk zijn, het is in eerste instantie natuurlijk het probleem van de gemeente zelf." 

Van Rooijen geeft verder aan niet stilzwijgend akkoord te gaan met een tariefsverhoging. ,,Meer publiek naar het centrum halen bereik je niet door meer parkeergeld te vragen." Intern bekijken de winkeliers momenteel of er een soort van loyaliteitssysteem kan komen. Van Rooijen: ,,We kijken of het haalbaar is om bijvoorbeeld een uur parkeergeld aan een cliënt terug te geven bij een bepaalde aankoop. Zo iets kan natuurlijk niet als men in het dorp een pakje sigaretten komt kopen maar wel bij de aanschaf van een kostuum. We doen dit dan tijdelijk zolang de gemeente in de rode cijfers zit."

 

Bron: Veenendaalse Krant Dit artikel komt uit PARKEER24

Deel dit artikel