Nieuws

Sturen in participatie: wel of niet?

In het masterclass event ‘Innovatieve gebiedsontwikkeling’ komt uitnodigingsplanologie, co-creatie, het verbinden van het sociale met het fysieke domein én hoe je het beste uit je eigen mensen haalt aan bod.

De workshopleiders en sprekers hebben één doel; op een vrolijke en dynamische manier ervoor zorgen, dat niet ieder voor zich het wiel opnieuw hoeft uit te vinden.

Dynamische workshopcarrousel

Eén van de workshops neemt Anne-Mette van Lieshout-Andersen van AM Landskab voor haar rekening; ‘Sturen in participatie – wél of niet?’. Hiervoor put ze uit de rijke praktijkervaring met ruimtelijke projecten, maar ook uit de werkateliers voor raadsleden en masterclasses voor zeer uiteenlopende doelgroepen die zij geeft.

Blanco beginnen – fout!

Anne-Mette van Lieshout-Andersen vertelt: ”Afgelopen week tijdens mijn vierde masterclass ‘Stop met bewonersavonden! – maar wat dan wél?!’ zag ik nog de term ‘blanco beginnen’ op mijn eigen sheet staan. Helemaal fout!” lacht ze. “Want wat ik eigenlijk bedoel, is ‘onbevooroordeeld beginnen’. Blanco begin je nooit. Er is een verleden in het gebied, waar je bezig bent, er hebben zich al verschillende processen afgespeeld, soms ook met participatie, je neemt als medewerker je eigen vakkennis mee. Dat kan je allemaal niet negeren. Maar je kan wél zonder oordeel naar een opgave kijken, zonder meteen een (oude) oplossing paraat te hebben.

Goede bedoelingen die tegen je werken

Het woord blanco bleek ook zijn tegenslag te geven voor een gemeente in het oosten. De ambtenaren vertelden: “het was gemeengoed geworden in onze participatieprocessen om te zeggen ‘we gaan er blanco in, alles kan’ want we moesten niet afremmend werken als gemeente. Dat deden we dus ook, maar daarna moesten we weer terug naar de betrokkenen om te vertellen, dat de opgehaalde ideeën niet mogelijke waren, wettelijk, qua kosten of uitvoerbaarheid. Dan kwam alleen maar onvrede uit dat participatieproces.”

‘Ophalen, verwerken en terugkoppelen’ – is dat het?

“Heel herkenbaar uit andere gemeenten”, zegt Anne-Mette van Lieshout-Andersen, “Met alle goede bedoelingen, alles vrij laten om ‘samen’ te doen. Maar ben je wel als gemeente bezig met ‘samen’? Je ziet al iets geks in de terminologie, die zich bij zo ongeveer elke overheid heeft ingesleten. Gemeenten gaan ‘buiten ophalen’, binnen ‘verwerken’ en dan ‘terugkoppelen’. Als je ernaartoe wilt, om in dialoog met een breed veld tot de juiste opgave te komen, zijn er hele andere werkwijzen voor participatie nodig.


Welke dan wel, onderzoeken we op basis van praktijkvoorbeelden in de prikkelende workshop ‘Sturen in participatie – wel of niet?’. Deze workshop is één van de velen ‘Doe en Leer’ activiteiten, die je tijdens het Masterclass event ‘Innovatieve gebiedsontwikkeling’ doorloopt.


Tijd: 7 mei 9.00 – 16.00 uur


Plek: De Kom, Nieuwegein


Prijs: € 495 (korting als je met een collega gaat) Organisatie: AM Landskab Strategie l Participatie l Ontwerp van duurzame leefomgevingen


Meld je hier gauw aan!Dit artikel komt uit Straatbeeld

Deel dit artikel