Nieuws

MVRDV wint ontwerpprijsvraag voor multifunctioneel gebouw in centrum Moskou

MVRDV is winnaar van de internationale ontwerpwedstrijd voor Silhouette, een multifunctioneel complex in het centrum van Moskou. Silhouette is geïnspireerd op de constructivistische gebouwen in de omgeving van het complex, Silhouette is 52.000 m2 groot en accommodeert commerciële faciliteiten, luxueuze woningen en hedendaagse architectuur.

 

Het gebouw komt aan aan belangrijke zichtlocatie, de hoek van Academician Sakharov Avenue en de Sadovaya-Spasstayastraat, in de buurt van projecten van Le Corbusier (Tsentrosoyuz Gebouw) en de deconstructivist Alexey Shchusevand (ministerie van landbouw). Met een hoogte tot achtenzeventig meter biedt het complex bijzondere uitzichten van Moskou's skyline en voegt het een gedurfd nieuwe karakter toe aan het bestaande silhouet van de stad.


Silhouetten van de klassieke gebouwen

"Silhouette is echt een abstractie van de silhouetten van de klassieke gebouwen welke terug te vinden zijn in de stad," aldus Jacob van Rijs, medeoprichter van MVRDV. "De combinatie van twee grote en warm getinte gebouwen die niet alleen een symbolische toegangspoort tot het stadscentrum zijn, maar tegelijk ook huiselijke woningen en fijne werkruimtes met een levendig programma op de begane grond bieden waar iedereen van kan genieten."


Programma

Het 52.000m2 grote complex zal bestaan uit luxe appartementen, een sportcentrum, flexibele werkplekken en een evenementenruimte. De bovenste verdiepingen zijn geschikt voor appartementen in een verscheidenheid aan typologieën en maten, waarvan de grootste zich in de hoeken bevinden met een panoramisch uitzicht in alle richtingen. Het ondergrondse programma bestaat uit een supermarkt en een parkeerplaats die gebruikt zal worden door zowel bezoekers als bewoners.


Een modulair systeem 

Een modulair systeem zorgt voor een verscheidenheid aan vormen en inrichting van de typologieën, terwijl dit tegelijkertijd ook compacte en ruime appartementen mogelijk maakt. Het gebouw is zodanig vormgegeven dat er opvallende entrees, een schuin aflopend dak-volume en een fijn uitzicht over de stad ontstaan. Sculpturale ingrepen zijn verricht aan de bovenkant en onderkant van de gevel om bepaalde functies te huisvesten en waar bepaalde kwaliteiten met betrekking tot de relatie binnen en buitenruimte van het gebouw dit nodig maken.


Gemanipuleerd patroon

Het patroon van de gebouwverdiepingen is gemanipuleerd door de verschillende vensters die reageren op hun positie binnen de gevel. De rode keramische gevel is voorzien van een subtiel gradiënt van vensterformaten welke een dialoog aangaat met de vorm van het hele gebouw. De afzonderlijke rode kleur van de gevel heeft niet alleen betrekking op de naburige constructivistische gebouwen, maar bevestigt ook haar karakter als warm en uitnodigende plek om te wonen. 



Deel dit artikel