Nieuws

Door robots geprinte stalen brug in Amsterdamse binnenstad

Aan de Oudezijds Achterburgwal in Amsterdam wordt een door robots geprinte stalen voetgangersbrug geïnstalleerd. Plaatsing gebeurt zodra de renovatie van de kademuur is voltooid. Arup ondersteunt MX3D met het constructief ontwerp, het testen en monitoren van deze voetgangersbrug.

Het Amsterdamse startup-bedrijf MX3D ontwierp intelligente software, die een robot en lasapparaat omvormt tot een groot formaat printer. Dit maakt het 3D printen van metalen op een architectonische schaal mogelijk. Deze kersverse techniek biedt nieuwe mogelijkheden voor architecten en ingenieurs en levert potentieel materiaal reductie op. 

Arup

In 2016 werkte Arup nauw samen met Joris Laarman en kwam met een uniek ontwerp. Met het team werd een testsequentie gedefinieerd om het ontwerp te ondersteunen en aan de hand van experimenten werd de constructieve draagkracht van de brug aangetoond. Arup geeft daarnaast technisch advies op locatie en ondersteunt MX3D bij het onderhouden van het contact met de gemeente en bij de coördinatie met andere technische partners.

Samenwerking

Het MX3D project is mogelijk gemaakt door de nauwe samenwerking met partners Autodesk, Heijmans, Joris Laarman Lag en ArcelorMittal, Air Liquide, Arup, ABB Robotics en Lenovo. Sponsors zijn STV, Oerlikon en Plymovent. De publieke partners zijn de TU Delft, AMS Institute (Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Studies) en de Gemeente Amsterdam.

Een uitdagend ontwerp

Het project wordt gemarkeerd door een aantal kantelpunten. Het initiële ontwerp van de 12 meter lange brug is significant veranderd gedurende het proces. Toenemende kennis op het gebied van (veiligheids)eisen, de materiaalmogelijkheden en het technisch potentieel, leidden begin 2017 tot het definitief brug ontwerp van Joris Laarman Lab. 

Printen staat gepland begin 2018

In maart 2017 begon het printen en de montage van de 1meter grote brugdelen. Parallel hieraan hebben de MX3D-ingenieurs continu gewerkt aan de realisatie van de 3D print-infrastructuur voor autonome robots. Het printen van de brug staat  gepland voor het begin van 2018.  

Deel dit artikel