Nieuws

Focus Filmtheater in Arnhem geopend

Aan de voet van de Eusebiuskerk in Arnhem heeft het nieuwe Focus Filmtheater haar deuren geopend. DP6 architectuurstudio maakte het ontwerp van het nieuwe filmtheater waarin het zicht op de kerktoren centraal staat. Het gebouw is recent officieel geopend door burgemeester Ahmed Marcouch.

 

Het nieuwe Focus Filmtheater omvat 5 filmzalen en een buitenbioscoop. Het gebouw is gesitueerd op het Kerkplein in Arnhem, aan de voet van de prominente Eusebiuskerk.

 

Nieuwe steeg

Voor de oorlog was het gebied rond de Eusebiuskerk bebouwd en was er op de plek van het nieuwe Focus Filmtheater een steeg: de Torensteeg. DP6 bracht de historische Torensteeg als structurerend element terug in het nieuwe gebouw. Deze ‘Nieuwe Torensteeg’, dat het filmtheater als het ware in tweeën knipt, zorgt ervoor dat het zicht op de Eusebius behouden blijft.

 

Robert Alewijnse (DP6 architectuurstudio): “De locatie van het nieuwe Focus Filmtheater heeft grote historische betekenis. Het Kerkplein is de plek van de prominente Eusebiuskerk die buitengewoon belangrijk is voor Arnhem als hèt beeld van de wederopbouw. Het was daarom extra belangrijk om een nieuw gebouw op deze plek zorgvuldig in te passen en met de omgeving te verbinden. De referentie aan de Torensteeg was, in het denkwerk voorafgaand aan het ontwerp, toch wel het ultieme eurekamoment.”

 

Glasdak

Ook in het filmtheater zelf speelt het zicht op de toren een belangrijke rol; vanaf de grote publiekstrap die naar de zalen leidt is de kerk door het glasdak voortdurend zichtbaar. De brede, naar de kerktoren gerichte, trap is het hart van het gebouw, het centrale oriëntatiepunt. Alewijnse: “De trap ontsluit alle zalen en ook het dakterras, waar buiten film gekeken kan worden.“

Het glazen dak heeft een draagconstructie van glazen lamellen. Alewijnse: “Ik ben blij verrast hoe sterk je door dat glazen lamellen dak de kerk ervaart! Ruimte en materiaal zijn goed in te schatten, maar het is lastiger als het om de uitwerking van transparantie, licht en reflectie gaat. ”


Metselwerk gevel

De gevel van het Focus Filmtheater bestaat uit een dubbelhoge transparante plint met daarboven rijk gedetaillleerd metselwerk. Hiermee wordt aansluiting gezocht met elementen die voorkomen in de Arnhemse binnenstad zoals metselwerkpatronen uit de wederopbouw-architectuur. Alewijnse: “Ik ben me ervan bewust geweest dat we ons aan een omstreden project waagden maar ik denk dat we het ontwerp maximaal hebben laten aansluiten bij de omgeving. Ik ben ervan overtuigd dat het gebouw een mooie bijdrage gaat leveren aan de stad.”

Deel dit artikel