Nieuws

Vastgelopen stadsdeel leeft op in Tussentijd

Vanaf 2011 werkt een gebiedsteam structureel aan de versterking van het stadsdeel Hoensbroek, in de jaren ’80 ingelijfd bij de gemeente Heerlen. Het vastgelopen stadsdeel leefde op door actief met bewoners samen te bouwen aan een tijdelijke oplossing,‘de Tussentijd. Het burgerinitiatief in Hoensbroek trok nationale aandacht..

Onder leiding van projectleider Doenja Urlings, Jadoen (in opdracht van gemeente Heerlen), werd voorjaar 2011 samen met twee woningcorporaties, Woonpunt en De Voorzorg, de herstructurering van het stadsdeel integraal opgepakt.

 

Aandacht voor macro- en microschaal

Niet alleen kijken naar de stenen maar ook naar de mensen en hun verleden, heden en toekomst in de wijk. Met oog voor sociale, fysieke èn economische factoren, en aandacht voor macro- en microschaal ontstond een grove ‘denk’-schets die belangen verenigde. Een ontwerpteam (BplusB en Buitenom) werd geselecteerd en zij startten met uitgebreide kennismakingen in de buurt. Identiteit en trots stonden centraal.

 

De Tussentijd krijgt vorm op en rond het veld in de LTS buurt en drijft op persoonlijke verbinding en energie tussen mensen. Er is gestart met een fysieke ingreep: het ontsluiten van het lege veld via een nieuwe looproute. Daarna werd aangesloten bij dorpse activiteiten om Tussentijd-ideeën bij jong en oud op te halen. Via een open oproep, serie posters, beeld-iconen, ideeënlabels, sponsoractie, een marktkraam. Vervolgens werden kansrijke ideeën geselecteerd en gepubliceerd in de Tussentijd-agenda. Fysieke ideeën kregen een kavel aan het pad.

 

Activiteiten in het gebied

Nieuwe activiteiten trokken mensen het gebied in: picknick, speeltuinslotfeest, tent in de wijk, riddervertelling, bijenles, theaterproject, lawaaiconcert. Een groep verstandelijk beperkte cliënten kroop uit de schulp en ging in het gebied samenwerken met vrijwilligers aan het beheer van de openbare ruimte. De buurtorganisatie zag kansen, activeerde haar website en trok de wijk in. Een ontwerper verbeeldde Tussentijd-ideeën in maquettes, kunstenaars maakten met (oud-)inwoners voorstellingen en tentoonstellingen.

Meer weten? Download hieronder  het volledige artikel over Tussentijd in Hoensbroek, zoals verschenen in Stedebouw & Architectuur.

TussentijdinHoensbroek.pdf
beschikbaar voor iedereen
Download

Deel dit artikel