Wethouder Deinum ontvangt eerste exemplaar Stedenspecial Leeuwarden

maandag 21 december 2015
timer 3 min
In het gebouw van de NHL Hogeschool – een combinatie van oud- (Abe Bonnema) en nieuwbouw (Herman Hertzberger) – ontving wethouder Henk Deinum van gemeente Leeuwarden op donderdag 17 december het eerste exemplaar van de Stedenspecial Leeuwarden van Stedebouw & Architectuur. De overhandiging door Wijnand Beemster, hoofdredacteur van Stedebouw & Architectuur, vond plaats tijdens een bijzondere lunchlezing van het Friese architectuurcentrum Ark Fryslân.

Deinum was trots op de uitgave. “Juist ook omdat de Stedenspecial Leeuwarden laat zien wat de gemeente de afgelopen jaren heeft gepresteerd op het vlak van stedenbouw, architectuur, infrastructuur en openbare ruimte.”

 

Actuele thema’s

Inhakend op de thema’s die ook in andere steden prioriteit hebben – zoals herstructurering van met name wederopbouwwijken, interventies in het fijnmazige weefsel van binnensteden, herbestemming van gebouwen en participatie – onderscheidt Leeuwarden zich nadrukkelijk op nationale schaal met tal van bijzondere projecten. Dat maakt de uitgave wel heel duidelijk.

 

Duurzaamheid op het gebied van stedenschoon

In een korte toelichting tijdens de overhandiging zei Deinum dat duurzaamheid (het thema van de bijeenkomst door Ark Fryslân) hoog op de agenda staat. Hij wees erop dat de eerste associatie bij duurzaamheid vaak uitgaat naar energiebesparing, windmolens en zonnecollectoren. “Maar er is ook duurzaamheid op het gebied van stedenschoon, een veel te weinig genoemde vorm van duurzaamheid. En juist ook dat aspect heeft in Leeuwarden de afgelopen jaren veel aandacht gekregen.”

 

Watercampus

Deinum wees op de Watercampus. “In dit gebouw, een ontwerp van GEAR (TWA, AchterboschZantman, BSA & Jelle de Jong) komen beide vormen van duurzaamheid mooi samen. De campus heeft de hoogste Breeam-score (outstanding) gekregen en is tegelijkertijd door de bijzondere architectuur van het gebouw een nieuw icoon geworden. Daar word ik als verantwoordelijk wethouder blij van en daar ben ik trots op.”

 

Tijd voor schoonheid’ als speerpunt van beleid gemeente Leeuwarden

Iconische gebouwen als de Watercampus zijn voorbeelden van de nieuwe koers die onze stad sinds 2002 vaart, zei Deinum. “In het beleidsnota ‘Varen onder eigen vlag’ werd voor het eerst het thema ‘Tijd voor schoonheid’ als speerpunt van het beleid genoemd. Met de aanstelling van een supervisor op het gebied van stedenbouw en architectuur zijn concrete stappen gezet om dit nieuwe beleid vorm te geven. De resultaten van dit beleid zijn te zien op het Wilhelminaplein met het Fries Museum, het Provinciehuis, Amicitia, poppodium Neushoorn, de uitbreiding van de NHL Hogeschool en de opzet van de Kennis Campus. Allemaal spraakmakende projecten met enorme stedenbouwkundige en architectonische kwaliteiten. In mijn ogen daarom ook exemplarisch voor ons beleid: het steven naar duurzame schoonheid.” 
 

Download de Stedenspecial Leeuwarden

Benieuwd? U kunt nu de Stedenspecial Leeuwarden downloaden in onze bibliotheek.
 

Als u een abonnement heeft op Stedebouw & Architectuur ontvangt u automatisch ook de Stedenspecial Leeuwarden. Heeft u geen abonnement, dan kunt u een fysiek exemplaar bestellen. Neem daarvoor contact op met onze klantenservice.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Wethouder Deinum ontvangt eerste exemplaar Stedenspecial Leeuwarden

Wethouder Henk Deinum van gemeente Leeuwarden ontvangt het eerste exemplaar van de stedenspecial Leeuwarden van Stedebouw & Architectuur uit handen van Wijnand Beemster, hoofdredacteur van Stedebouw & Architectuur.

De overhandiging vond plaatst tijdens een bijzondere lunchlezing van het Friese architectuurcentrum Ark Fryslân. De overhandiging vond plaatst tijdens een bijzondere lunchlezing van het Friese architectuurcentrum Ark Fryslân.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Kun je vernieuwen door het verleden te omarmen?

17 apr om 07:30 uur

Tijdens het nieuwe kunst- en architectuurfestival Cherish or Destroy luidt de centrale vraag: in hoeverre moet…

Lees verder »
descriptionArtikel

Blue zones bieden een wenkend perspectief

3 apr om 07:30 uur

Blue zones zijn plekken in de wereld waar mensen relatief lang en gelukkig leven. “Blue zones bestaan overal,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Symposium over de kansen voor waterrijk bouwen

29 feb om 07:30 uur

Tijdens het symposium Building the Future, op maandag 18 maart in Zwolle, wordt ingegaan op stedenbouwkundige…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kunstmatig versus kunstzinnig

19 feb om 15:30 uur

De afbeelding bij dit webartikel was te mooi om te laten liggen als cover van onze Innovatiecatalogus 2024 (…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kunstmatige intelligentie bedreiging voor architect?

9 feb om 07:30 uur

Als redactie kunnen we niet meer heen om kunstmatige intelligentie (AI), maar hoe zit dat in de bouwwereld?…

Lees verder »
descriptionArtikel

Superslimme energie interface motiveert gebruiker

5 feb om 07:30 uur

Equi is Latijns voor ‘gelijk’. Wie deze productnaam googlet, komt terecht bij een bouwstofzuiger. Als je verder…

Lees verder »
descriptionArtikel

Top-10 innovaties die het gaan maken in 2024

1 feb om 11:30 uur

Als transitiemaker bij Squarewise en innovatiecoach bij TKI Urban Energy is Niels Rood dagelijks met innovaties…

Lees verder »
descriptionArtikel

Innovatiecatalogus: Nieuwe bouwcultuur & bouwen zonder CO2

10 jan om 11:00 uur

In de jaarlijkse Innovatiecatalogus 2024 van Stedebouw & Architectuur kijken we traditioneel naar de…

Lees verder »