Nieuws

Nieuwe hulpstof zorgt voor minder cementgebruik

De nieuwe hulpstof Mecalithe zorgt ervoor dat cement beter 'lijmt'. Daardoor hoeft er veel minder cement te worden gebruikt. Stenenfabrikant MBI heeft de primeur om de hulpstof als eerste te gebruiken in haar producten.

De uitvinders Dr. Youva Raj Tyagi en Peter van Bakel van MGX Research Centre deden jarenlang onderzoek naar Mecalithe. ,,Simpel gezegd is het een poedervormige hulpstof die de lijmkracht van cement vergroot,” legt Peter van Bakel uit. Testen hebben aangetoond dat met 40 procent minder cement beton kan worden gemaakt dat even sterk is als traditioneel beton.
Mecalithe is geschikt voor de productie van prefab en betonwaren, zowel voor droge mortel als zelfverdichtend beton. ,,Het verhoogt de werking van cement en maakt daardoor het beton sterker of biedt de mogelijk bindmiddel te reduceren,” aldus Van Bakel. 

 

Goede ervaring

Die goede ervaring heeft MBI ook. Mecalithe doorstond alle testen en proeven en MBI kreeg een Kiwa-keur voor het gebruik in zijn betonstenen. ,,We besparen 30 procent cement en gebruiken het in combinatie met andere duurzamere bindmiddelen en hulpstoffen. Buiten de laboratoriumtesten was het voor ons belangrijk dat Mecalithe ook in de machines en het
productieproces gebruikt kon worden. Het heeft die testen formidabel doorstaan,” zegt Wim Mollink, manager ontwikkeling & technologie van MBI.

Duurzame productie
Nu MBI de goedkeuring heeft van de Kiwa gaat het Mecalithe toepassen in al zijn producten voor infra. ,,Hiermee maken we een enorme stap naar een duurzame productie,” stelt algemeen directeur Marcel Bettonvil. ,,We hebben onze nieuwe ECOFORTO steen gelanceerd met 30 procent minder cement en 30 procent alternatieve materialen.” 

Foto: Peter van Brakel en prof. Raj Tyagi Dit artikel komt uit Bton

Deel dit artikel