Oud worden in eigen buurt: zijn buurten voldoende toegerust?

vrijdag 21 augustus 2015
timer 3 min
Overheden zetten steeds meer in op een integrale wijkaanpak waarbij mensen zo lang mogelijk thuis wonen en buurtbewoners worden betrokken bij de zorg en ondersteuning van ouderen. Hanna van Dijk stelt in haar proefschrift ‘Neighbourhoods for ageing in place’ dat het maar de vraag is of buurten hiervoor voldoende toegerust zijn.

In het artikel ‘Oud worden in eigen buurt: het kan, maar gaat niet vanzelf’ op Socialevraagstukken.nl schrijft Hanna van Dijk over haar proefschrift. Van Dijk is socioloog en werkt als onderzoeker en docent bij het instituut Beleid en Management Gezondheidszorg van de Erasmus Universiteit in Rotterdam.


Belang van de buurt

Uit haar onderzoek in Rotterdam komt naar voren dat ouderen (70+) ‘eraan hechten oud te worden in eigen buurt’. Zo zegt 63 procent ‘koste wat kost’ thuis te willen blijven wonen en wil 26 procent alleen verhuizen naar een verzorgings- of verpleeghuis als er ‘echt geen andere optie is’.


In haar onderzoek ziet Van Dijk dat ‘de buurt er voor ouderen wezenlijk toe doet’. Ouderen brengen er de meeste tijd door en zijn in toenemende mate aangewezen op hun buurt, waarbij sociale en fysieke buurtkenmerken een belangrijke rol spelen. Hoe ouderen de veiligheid in hun buurt ervaren en hoe de sociale relaties tussen buurtbewoners zijn, zijn ook factoren die van invloed zijn op het welzijn van ouderen.


Hierbij merkt Van Dijk wel op dat de buurt niet ‘alleen zaligmakend’ is: ouderen vrezen ook voor ‘overmatige sociale controle’ en voor ‘het verlies van hun privacy en onafhankelijkheid’.


Even buurten

Met collega’s heeft Van Dijk het experiment Even Buurten in Rotterdam (onderdeel van het Nationaal Programma Ouderenzorg) geëvalueerd. Dit project ‘beoogt de formele en informele netwerken rondom ouderen te ondersteunen opdat zij zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen’.


Van Dijk stelt dat er ‘nog niet echt sprake is van een integrale wijkaanpak’. Vaak zijn het professionals die integrale zorg en ondersteuning bieden, aangezien de ‘noodzakelijke randvoorwaarden op het niveau van beleid, organisaties en buurten ontbreken’. Maar die professionals moeten wel vertrouwd raken met de kenmerken van een buurt en hebben ook behoefte aan ondersteuning. Verder kost het onder meer veel tijd om bij de doelgroep binnen te komen en het vertrouwen van de ouderen te winnen.

 

Burenhulp en samenwerking

Volgens Van Dijk zijn structuren zoals Even Buurten wel nodig ‘om de beleidsambities voor burenhulp en samenwerking tussen het formele en informele netwerk te ondersteunen’. Burenhulp en samenwerking ontstaan immers ‘niet vanzelf op grote schaal’.


Maar Van Dijk stelt wel dat ‘de dynamiek en complexiteit van de zoektocht naar een integrale wijkaanpak vraagt om een gedegen evaluatieonderzoek’. Er moet aandacht komen voor de randvoorwaarden, anders ‘blijven partners binnen zorg en welzijn (gemeenten, zorg- en welzijnsorganisaties, verzekeraars, maar ook vrijwilligers en buurtbewoners) gericht op hun eigen belang en bestaansrecht’.


Bron: ‘Oud worden in eigen buurt: het kan, maar gaat niet vanzelf’ van Hanna van Dijk op Socialevraagstukken.nl


Meer info: het proefschrift ‘Neighbourhoods for ageing in place’ van Hanna van Dijk
 

Langer zelfstandig wonen is een onderwerp waar we ruim aandacht aan besteedden in het februarinummer van Stedebouw & Architectuur van 2015. U downloadt dit nummer, met onder meer een interview met Marnix Norder van Aanjaagteam Langer Zelfstandig Wonen, in onze bibliotheek.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Oud worden in eigen buurt: zijn buurten voldoende toegerust?

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Nieuwe kansen voor innovatieve woonvormen

15 apr om 07:30 uur

Wie actief is op het gebied van wooncoöperaties, CPO’s en andere collaboratieve…

Lees verder »
descriptionArtikel

Blue zones bieden een wenkend perspectief

3 apr om 07:30 uur

Blue zones zijn plekken in de wereld waar mensen relatief lang en gelukkig leven. “Blue zones bestaan overal,…

Lees verder »
descriptionArtikel

De kracht van geografische data voor een breder publiek

22 mrt om 12:00 uur

Actuele vraagstukken als de woningnood en klimaatverandering vragen om oplossingen die moeten komen van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kroniek van een aangekondigde nood

13 mrt om 16:00 uur

Het magazine Stedebouw & Architectuur is vernieuwd! Met onder meer de nieuwe rubrieken Bouwiconen, Rapport…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vernieuwde Stedebouw & Architectuur: Gezondheid & Welzijn

6 mrt om 13:25 uur

Het fors vernieuwde nieuwe magazine van Stedebouw & Architectuur is net uit! In deze digitale editie zijn…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken

1 mrt om 10:00 uur

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe zorgvisie met toekomstige woonvormen

14 feb om 07:30 uur

Met een nieuwe, eigen zorgvisie - ‘Wonen met Zorg’ - wil INBO het gesprek aangaan met betrokkenen op het gebied…

Lees verder »
descriptionArtikel

Spaghetti aan regels belemmert huisvesting en zorg ouderen

12 feb om 07:30 uur

In 2014 besefte Bart Bijlsma dat het nieuwe overheidsbeleid, gericht op langer zelfstandig thuis wonen van…

Lees verder »