Nieuws

Vertrouwen aantal oplaadpunten gestegen

Meer mensen hebben er vertrouwen in hun elektrische of hybride auto te kunnen opladen. Tevens overwegen steeds meer mensen de aanschaf van een e-auto. Dat blijkt uit de 15e editie van Het Nationale Automobilisten Onderzoek uitgevoerd door YPCA in opdracht van Traffic Radio en Allsecur autoverzekeringen.

De elektrische en hybride auto maken een serieuze opmars. Het aanbod van elektrische en hybride auto’s groeit hard en ook in het straatbeeld duiken ze steeds vaker op. Voor een echte autoliefhebber zal het mogelijk “not done” zijn om een dergelijke auto te rijden, maar veel mensen overwegen serieus om een elektrische of hybride auto aan te schaffen. Van de ondervraagden rijdt momenteel 3% een hybride auto en slechts 1% een elektrische auto. Wanneer gekeken wordt of men bij de aanschaf van een nieuwe auto een elektrische of hybride auto in overweging neemt antwoordt maar liefst 26% met “ja”.


Overstap kent diverse redenen

De redenen voor de gemaakte overstap naar een elektrische of hybride auto zijn verdeeld. De meeste ondervraagden (69%) geven aan dat lagere kosten de voornaamste reden is. Eén op de vijf (20%) geeft aan dit vanwege het milieu gedaan te hebben en bijna één op de tien (9%) geeft aan dat hij gedwongen werd door zijn werkgever. Opvallend is dat in het onderzoek uit 2012 nog 43% van de ondervraagden aangaf dit vanwege het milieu te doen. Het goedkoper kunnen rijden lijkt momenteel de meest belangrijke factor voor de keuze voor elektrisch of hybride rijden.

Wanneer gekeken wordt naar de mensen die overwegen in de toekomst over te stappen naar een elektrische of hybride auto geeft driekwart (75%) aan dit te overwegen voor het milieu, dit is evenals in 2012 de belangrijkste factor om het te overwegen. De helft (50%) geeft aan het te overwegen omdat het goedkoper is en 45% overweegt dit vanwege de duurzaamheid.

De automobilisten die het niet overwegen geven als voornaamste reden aan dat ze de aanschaf van een dergelijke auto te duur vinden, dit ligt in lijn met het percentage uit het onderzoek van 2012, namelijk 59%.


Vertrouwen laadpunt gestegen

Het vertrouwen in het aantal oplaadpunten is ten opzichte van 2012 gestegen (34% tegenover 25%). Een andere belangrijke reden om het niet te overwegen is de actieradius die dergelijke auto’s hebben, bijna een kwart (24%) geeft aan dat dit een reden is om niet voor een elektrische of hybride auto te kiezen.

E r is nog een andere reden die de automobilist kan weerhouden van de aanschaf van een elektrische of hybride auto, namelijk het geluid. De auto’s zijn stil en kunnen dus gevaarlijk zijn in het verkeer. Van de respondenten geeft maar liefst 40% aan het gevaarlijk te vinden dat ze de auto’s niet horen aankomen. Ten opzichte van 2012 (37%) is dit aantal iets gestegen. Evenals in 2012 geeft 22% aan het heerlijk te vinden om in een stille auto te rijden en 29% geeft aan dat het waarschijnlijk gewoon even wennen is.


Wilt u het rapport bestellen of meer weten over  Het Nationale Automobilisten Onderzoek 2014? 
Kijk op de website www.ypca.nlDit artikel komt uit PARKEER24

Deel dit artikel