Nieuws

Onderwijs en bedrijven in oude margarinefabriek Zoetermeer

Een voormalige margarinefabriek in Zoetermeer is door eigenaar Dalhem Realty IV getransformeerd tot de Dutch Innovation Factory (DIF). In het uit de jaren 60 stammende pand vestigden zich al de Academie voor ICT en Media van De Haagse Hogeschool, incubator Crosspring Lab, ict-bedrijven en een kinderdagverblijf.

 

De Dutch Innovation Factory fungeert als katalysator bij het uitwisselen van kennis en talent tussen ondernemers en onderwijs. Volgens Dalhem Realty IV overwegen enkele corporates vanwege hun behoefte aan talentvol (ict)personeel een vestiging in het complex te openen.   

 

Coare Group uit Amsterdam

De margarinefabriek is op basis van een door de Coare Group uit Amsterdam gemaakt ontwerp verbouwd. Het initiatief kwam tot stand dankzij een intensieve samenwerking tussen  de gemeente Zoetermeer, De Haagse Hogeschool en Dalhem Realty IV. Het complex is ruim 10.000 vierkante meter groot en omvat flexplekken, een auditorium, een expertise- en onderzoekscentrum, vergaderruimtes, een businesscenter (met huurruimtes vanaf 25 vierkante meter) en een groot atrium waar onderwijs en ondernemers elkaar letterlijk tegenkomen.

 

Hip  industrieel erfgoed

Rien de Vries was namens de gemeente Zoetermeer jaren geleden één van de initiatiefnemers van het project. "We zagen nogal eens bedrijven vertrekken naar hip  industrieel erfgoed in andere steden. Omdat Zoetermeer zulk erfgoed niet heeft, zijn we op zoek gegaan naar een alternatief en daarbij is gekozen voor het herontwikkelen van de margarinefabriek. Door de komst van De Haagse Hogeschool, de incubator en bedrijven fungeert dit gebouw nu als katalysator tussen onderwijs en bedrijvigheid. Beide worden daar beter van. En Zoetermeer dus ook." Rien de Vries is vanuit de gemeente belast met het leiden van de community die inmiddels in De Dutch Innovation Factory van de grond is gekomen.

 

Academie voor ICT

De Haagse Hogeschool heeft drie opleidingen van de Academie voor ICT en Media in het gebouw ondergebracht: informatica, business it & management en ook information security management. Academiedirecteur Gert de Ruiter is positief over de nieuwe locatie: "Het bevalt ons prima. We hebben nu circa 430 studenten en hopen in 2017/2018 de 500-grens te passeren. De samenwerking en uitwisseling met het bedrijfsleven worden stapsgewijs versterkt. Daarbij gaat het mede om afstudeer- en stageplaatsen, gastlessen, gezamenlijk onderzoek en co-creatie in onderwijs."  

 

Officiële opening

De officiële opening van de Dutch Innovation Factory zal in september, bij het begin van het schooljaar 2014/2015 plaatsvinden. Vooruitlopend daarop wordt sterk ingezet op het werven van meer bedrijven met een duidelijk (ict)profiel, die hun voordeel kunnen doen met een vestiging pal náást de Academie voor ICT en Media.

 

 

 

 

Deel dit artikel