Nieuws

Kunst en cultuur bevorderen aantrekkelijkheid openbare ruimte

Wat maakt een woonplaats aantrekkelijk? Dat is vooral de nabijheid van culturele instellingen, het aanbod aan kunst en cultuur en de diversiteit daarvan. Een goed cultureel aanbod zorgt vaak voor een betere leefbaarheid in een stad, ook omliggende gemeenten profiteren daarvan. Dat onderbouwde Gerard Marlet, directeur van het ruimtelijk-economisch onderzoeksbureau Atlas voor Gemeenten, tijdens het symposium Ruimte voor Kunst & Cultuur ter ere van het 25-jarig bestaan van Bouwfonds Cultuurfonds.

 

De als econoom geschoolde Marlet concludeerde dat het zin heeft te investeren in kunst en cultuur in relatie tot de woonomgeving en dat de maatschappelijke waarde van de culturele sectoren hoger is dan de maatschappelijke kosten. “We moeten kunst meer als productiefactor benoemen, niet alleen als consumptiefactor.” Ook stelde Marlet dat de waarde van de woonomgeving kan bijdragen aan de culturele infrastructuur.

 

Minister Blok en wethouder Gehrels over betekenis kunst en cultuur

Tijdens het symposium in kunstencentrum DortdYart in Dordrecht ontving dagvoorzitter Elco Brinkman diverse sprekers die hun licht lieten schijnen over de betekenis van kunst en cultuur voor de kwaliteit van de ruimtelijke ordening en leefomgeving. Dat waren naast Marlet onder meer minister Stef Blok van Wonen, Carolien Gehrels (wethouder Economische Zaken en Kunst en Cultuur van Amsterdam), en Arno Brok (voorzitter Bouwfonds Cultuurfonds en burgemeester van Dordrecht).

 

Voorzitter Arno Brok: “Ik ben er trots op dat we al 25 jaar fantastische initiatieven in de stedelijke omgeving, gebiedsontwikkeling en de openbare ruimte ondersteunen en realiseren. Dit symposium heeft duidelijk gemaakt dat kunst en cultuur in toenemende mate een toegevoegde waarde bieden aan ruimtelijke ontwikkeling en daarmee aan het leef- en woongenot.’ Minister Blok prees de rol hierin van het Cultuurfonds. “Als het fonds over 25 jaar het 50-jarig bestaan viert, maakt het wat mij betreft aanspraak op een standbeeld.”

 

In het verlengde van het jubileumsymposium verschijnt in december nummer 101 van het Boekman cahier, dat geheel gewijd is aan het thema cultureel vastgoed en gebiedstransformatie. Het is een uitgave van de Boekmanstichting, het studiecentrum voor kunst, cultuur en beleid.

Deel dit artikel