Nieuws

Gemeenten ontwikkelen Smart City beleid

Digitale mediatechnologieën en het stadsleven vermengen zich steeds meer. Dit verandert niet alleen de manier waarop mensen gebruik maken van de stedelijke ruimte en diensten op het gebied van werk, huis, ontmoeting, reizen en vrije tijd, maar ook het fysieke ontwerp en de gebouwde vorm van steden.

 

Digitale technologieën zijn uiterst beloftevol voor het helpen bedenken van toekomstige steden. Daarbij kunnen we twee parallelle ontwikkelingen onderscheiden. Dat schrijft Matthijs Bouw, van One Architecture, in Stedebouw & Architectuur.

 

‘Smart city’ beleid

Volgens Bouw beginnen gemeenten wereldwijd aan ‘smart city’ beleid, samen met technologiebedrijven en kennisinstellingen. Hij schrift: "Gemeenten zetten digitale technologieën en big data in om diensten zoals verkeer, energie , milieu , bestuur en gezondheid te optimaliseren.

 

Bottom-up initiatieven

Tegelijkertijd bloeien in veel steden bottom-up initiatieven van burgers. Deze bestaan uit een netwerk van mensen die zich bezighouden met zaken als leefbaarheid in de wijk, community building, energie, het delen van middelen, alternatieve lokale valuta, het meten en genereren van milieu-informatie, alles vaak met de hulp van digitale media. Tussen deze twee parallelle ontwikkelingen is zelden interactie. Kansen worden verspild om de capaciteit van verschillende belanghebbenden te combineren in de stad maken met digitale technologieën.

 

Meer weten? Download hieronder het artikel van Matthijs Bouw over smart cities in Stedebouw & Architectuur.

MatthijsBouwoverSmartCities.pdf
beschikbaar voor iedereen
Download

Deel dit artikel