Nieuws

Stadskantoor Alkmaar weer als nieuw

Gemeente Alkmaar heeft onlangs haar stadskantoor verbouwd om de meest innovatieve 100.000+ gemeente te worden op het gebied van dienstverlening en onderlinge samenwerking.

Hiervoor is een organisatie-ontwikkelplan opgesteld. Het aanpassen van de huisvesting viel hier ook onder. Zo zijn er twee grote vides in het langgerekte gebouw aangebracht om de verdiepingen met elkaar te verbinden en eenheid te creëren. Proof of the sum, een Amsterdams bureau voor interieurarchitectuur, deed het ontwerp en besloot onder andere het CO2-neutrale, gietvloervergelijkende Marmoleum Concrete van Forbo Flooring toe te passen dat mooi matcht met het lichte, meest witte en vooral ook open en duurzame nieuwe interieur. 


De opdracht omvatte het creëren van een flexibele, duurzame werkomgeving die een efficiënte en effectieve manier van werken stimuleert en die de identiteit van de organisatie uitdrukt en versterkt. Daarnaast moesten alle 600 medewerkers samengebracht worden op een locatie die nu 4500 m2 beslaat. 



Het ontwerp omarmt de principes van zowel 'Het Nieuwe Werken' als 'Activity Based Working'. Zo speelt het verloop van een werkdag van de verschillende medewerkers een grote rol in de inrichting. De plekken waar bijna iedereen elke dag komt, zoals het netwerkcafé, het leercentrum, de kluisjes en vergaderfaciliteiten zijn verticaal verspreid over het gebouw. Als gevolg daarvan gebruikt iedere medewerker het hele gebouw op een dag, waardoor de kans op ontmoeting en synergie toeneemt en mensen extra bewegen. 



Grenzend aan de hierboven genoemde gemeentschappelijke ruimtes zijn er ook werkplekken beschikbaar waar individueel gewerkt kan worden. De mogelijkheid van thuiswerken is meegenomen in het ontwerp, omdat de gemeente wil dat haar medewerkers daar werken waar de productiviteit het hoogst is. 

Deel dit artikel