Nieuws

Eén woontoren, verschillende woningen

Een woontoren met daarin allemaal totaal verschillende woningen, zowel van binnen als van buiten. Het project HOGE Vrijheid heeft de Haagse wedstrijd BouwenOpElkaar (BOE) gewonnen. Het 70 meter hoge woongebouw krijgt een plek in de Petroleumhaven in Den Haag.

Project HOGE Vrijheid is een uniek project in Nederland, waar het voor het eerst mogelijk is om gevel, woonoppervlak, hoogte en plattegrond zelf samen te stellen in een woongebouw van 70 meter hoog. Ook bepalen de kopers, als collectief, de uitstraling van het gebouw. 

Kroon

De BOE-Kavelwedstrijd begon in 2013 met een ideeënprijsvraag voor een woongebouw waarvan de belangrijkste eis is mede-opdrachtgeverschap. Uit deze prijsvraag zijn drie ontwerpers geselecteerd die vervolgens met een ontwikkelaar een concreet plan hebben ontwikkeld. Deze plannen zijn aan de gemeente voorgelegd. De jury oordeelt dat er in het plan van HOGE Vrijheid veel ruimte is voor de kopers, en dat zij goede begeleiding krijgen. Bijzonder aan het plan is bovendien dat de kroon op het gebouw, typerend voor Haagse Hoogbouw, wordt gevormd door allemaal totaal verschillende woningen.

Vrijheid

''HOGE Vrijheid wordt een sensationeel gebouw, een gebouw waarin je ziet dat individuele vrijheid voorop staat. De diversiteit van deze hoogbouw weerspiegelt op deze manier de diversiteit van de hedendaagse samenleving'', aldus architect Martijn van der Hijden. Nu de gunning definitief is, wordt het ontwerp van circa honderd woningen verder uitgewerkt in overleg met kopers. 

Deel dit artikel