Nieuws

Ontwerp nieuw Thialf bekroond met German Design Award

ZJA Zwarts & Jansma Architecten en DAY Creative Business Partners hebben de German Design Award 2018 gewonnen. Ze wonnen de prijs in de categorie architectuur, voor het vernieuwde ontwerp van schaatsstadion Thialf in Heerenveen. ZJA was hierin verantwoordelijk voor het ontwerp. DAY creëerde de algemene visie voor alle ruimtes en de beleving in Thialf.

De dynamiek van het binnenkomen bij Thialf komt tot uiting in het ontwerp van de entree. Twee ‘armen’ van glas strekken zich naar buiten om de bezoekersstroom te ontvangen. Tijdens evenementen krijgen bezoekers gemakkelijk toegang tot alle tribunes, door een promenade als verbindingselement. Servicepunten en openbare ontmoetingsplekken bevinden zich langs de promenade. Een glazen wand verhoogt de interactie tussen atleten en het publiek.

Regulatie binnenklimaat

De promenade binnen het schaatsgebouw is het functionele bindende element. Daarbij isoleert het de wedstrijdhal van invloeden van buitenaf. Dit verbetert het binnenklimaat. Door het plaatsen van een luchtgordijn tussen het publiek en de wedstrijdhal en de promenade te scheiden (elk gebied met zijn specifieke thermische omstandigheden) kan de temperatuur en de luchtvochtigheid gemakkelijk worden beheerd.

Duurzaam

Het vernieuwde Thialf is een uitbreiding van de ovaalvormige structuur van het bestaande gebouw. Een hoge mate van thermische isolatie, de toepassing van ondergrondse warmte en koude opslag, en ook de ledverlichting, dragen bij aan een energieverlaging van zo'n 50 %. Thialf verbruikt niet alleen energie, maar wekt deze ook op, door middel van 5000 zonnepanelen op het dak van het schaatscomplex. Het schaatsstadion heeft het plan om binnen vijf jaar volledig in zijn eigen energiebehoeften te voorzien. Daarbij levert het genoeg energie voor 1250 huishoudens.

Deel dit artikel