Nieuws

Tilburgse dekenfabriek verandert in levendig winkelcentrum

Een opvallend herbestemmingsproject in Tilburg: de verouderde AaBe fabriek is getransformeerd tot een winkelcentrum, waarin kenmerkende elementen overlopen in vernieuwingen. Voor AGC Glass vormde de centrale gang een mooie uitdaging: deze ader in het pand telt zo’n 2.500 ruiten van 2 meter breed en 1 meter hoog.

Bonnie Snoek, architectenbureau Rijnboutt: “De grootste uitdaging in het project was bepalen welke delen van het gebouw behouden konden blijven en wat echt vernieuwd moest worden. Daarbij rekening houdend met de eisen van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (het pand is een rijksmonument), maar natuurlijk ook met de veranderende functie van het gebouw. Zo moest er gezorgd worden voor voldoende ventilatie, verlichting, aantrekkelijke entrees en expeditie-ingangen.” 

Sheddak

Snoek: “Het stond buiten kijf dat de typerende sheddaken uit 1930 teruggebracht zouden moeten worden, het geeft een prachtig natuurlijk licht in de winkels. Het glas moest wel gemoderniseerd worden om te voldoen aan de glaseisen van deze tijd, denk aan doorvalveiligheid en isolatiewaarde.” Albert Emmers, gevelbouwer JM Van Delft & zn: “De oorspronkelijke ruitjes van de sheddaken waren 47 cm breed. Om de authentieke uitstraling zoveel mogelijk te handhaven, kozen we voor een digitale zeefdrukprint, waarmee we met ruiten van 2 meter breed, het gevoel creëerden van de kleine ruitjes. Een stuk minder arbeidsintensief, maar net zo mooi.”


Lichtstraat

Naast de sheddaken, leverde AGC Glass zonwerend glas voor een lichtstraat boven de winkelpromenade. Koen Verschuuren, AGC Glass: “We hebben Stopray Vision-60 beglazing toegepast: superisolerend glas met innovatieve, driedubbele, zachte zilvercoating. Het combineert maximale lichttransmissie met minimale zonnewarmte.”

Oud en nieuw

“Aan de kopzijden van de fabriek hebben we 2 nieuwbouw winkelpanden gebouwd”, vertelt Snoek. “Deze nieuwe bebouwing vormt een mooi contrast met de historische fabriekshal. Daarnaast hebben we de 50 meter hoge schoorsteen van top tot teen gerestaureerd. Het verschil tussen nieuw en oud mag zeker zichtbaar zijn,  je ziet het bijvoorbeeld goed in de kleur van de staalconstructies. Voor veel Tilburgenaren is dit een plek met herinneringen en emotie. We zijn er volgens mij heel goed in geslaagd om het winkelend publiek alle comfort te bieden, maar zeker ook geschiedenis te laten voelen.”

Deel dit artikel